Ustanak (14. novembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Da li ste usamljeni i jedva čekate da se nađete na trač partiji sa bliskim poznanicima? Ako je odgovor na ovo pitanje potrvrdan, onda ste tračara, sto posto. Učestvujući u ogovaranju, vi ste zapravo samotnjak koji bi da se zbliži sa osobom koja govori loše o nekom trećem i to po svaku cenu. Tо nisam ja izmislio, tako kažu psiholozi. Navodno, više od tri četvrtine naših međusobnih razgovora sa prijateljima čine tračevi. Ogovaranje nije strano muškarcima, predrasuda je da samo žene ogovaraju. Nedavno su novine objavile da je jedan naš bivši ogovarao jednog našeg sadašnjeg dok je to slušao treći ali, ćutke i bez komentara. Mudro je postupio, jer nikada se tu ne zna ko je u pravu. Pogotovu ako sva trojica plivaju mutnim političkim vodama. Zamislite samo muškarce koji razgovaraju posle nekog obavljenog posla. Tu se ne zna ko koga više zadeva i kako kvalifikuje naročito ako se zapodene priča o „lovačkim uspesima“. Sve se svodi na to da je neko nekome, nešto zbog nečega u nekakavim nepoznatim neprilikama rekao u četiri oka a onda su to saznali svi. Žene se hvataju za spoljašnji izgled, kilažu, šminku, garderobu, ljubavnike, šefove, mada su one ipak i dalje mala deca za muškarce. Postoji veoma mali broj onih koji ne vole da ogovaraju. Ili su skloni da se isključe iz društva gde se o odsutnima priča sve najgore, ili vešto menjaju temu i prebacuju loptu na neki drugi, bezbedan teren, možda „kakvo je vreme“ i „šta je uradio Partizan juče“. A u stvari, svi smo zabrinuti da bi baš mi mogli da budemo tema ogovaranja, pa iz tog urođenog straha od prvog mesta na tapetu, radije biramo da budemo uz one koji pokreću ne baš prijatne teme o drugima. Ako se već isključujemo ili to želimo da učinimo direktno, psiholozi preporučuju pitanje: „A zašto mi to pričaš“? To ostavlja u velikom problemu onoga ko ogovara jer mu se time jasno stavlja do znanja da ne želite da slušate a ni da učestvujete u ogovaranju. Zapamtite ovo pitanje, biće vam od koristi već na prvoj pauzi danas. Takvi smo mi, uz dva-tri srka kafe i koji dim od cigarete naći će se već neko na tapetu. Pazite samo da nije na vlasti. Raspričaće neko. Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s