Ustanak (22. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

Muzej uspomena sa crticom

Ovaj grad ima mnogo lica, koja pokazuje na više načina. Hvali se, u poslednje vreme prilično glasno, svojim bulevarima, pešačkim zonama, šetalištima duž reka, a mi, zaneti tim hvalospevima, zaboravljamo na nemar i nebrigu za ulice u kojima stanujemo, za parkinge, igrališta, pa i zelene površine. Lepota nas više iznenađuje nego što je smatramo normalnom. Tako više ni ne tražimo svoj udeo u tome, a ni svoju odgovornost.

Ali, ko bi rekao da naš grad, takav kakav jeste, ume da pokaže romantično lice i to pred svima. Evo jednog slučaja: u Hilandarskoj ulici, u neposrednoj blizini Radio Beograda, već nekoliko godina postoji specifičan muzej na otvorenom. Ko i kada ga je otvorio ne znam, tek jedan ispust duž zida zgrade iskorišćen je da se tu stavljaju predmeti preostali iz završenih ljubavnih veza. I taj koji je ostavio prvu zaboravljenu stvar ojađenog srca, bio je tako upečatljiv da je njegov nemi poziv odmah bio prihvaćen, pa su predmeti počeli da niču na ovom zidiću preko noći. Tu ima svega, bukvalno! Rasparenih cipela i čarapa, delova garderobe koje je neko u prevelikoj žurbi nije stigao da pokupi. Tu je i ambalaža od lekova, slatkiša, žvakaćih guma, pasta za zube, brijač, zatvarači od piva i drugih napitaka, cedulje sa porukama, igračke. Ponekad se nađu i cveće, knjige, novine, kutije sa cigaretama… S vremena na vreme, kada kolekcija prevrši meru, uklanja se da bi opet polako počela da raste.

Uvek me prolazak pored ove muzeološke zbirke podseti da, iako se s pravom ljutimo što pokazujemo nedovoljnu brigu jedni za druge, ipak nismo ljudi bez duše i srca.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s