Ustanak (23. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

„Uzo deda svog unuka,
Metno ga na krilo,
Pa uz gusle pevao mu
Što je negda bilo.“

Da, tako počinje čuvena pesmica čika Jove Zmaja. Slušali smo je kao mali, pa je onda prenosili deci, s kolena na koleno. Međutim, uz svo dužno poštovanje čika Jovi Zmaju, moraće ona da se menja. Da. Možete da budete u neverici koliko god hoćete, ali pesmica će morati da se prilagodi modernom vremenu i aktuelnom trenutku. Moraće da počinje rečima: „Uzo deda svoju unuku…“

Ako mislite da je problem u rodnoj ravnopravnosti – grdno se varate. Nije to slučaj. Već zbog vesti koja je ovih dana mnoge zaprepastila – biće zaplenjena imovina jednom deki zato što nema para da plati 77.000 dinara za telefonski račun kojeg je napravila njegova unuka, a koja je prijavljena na dekinoj adresi. Verovali vi ili ne, isti slučaj može da vas zadesi ako imate podstanara koji napravi dug, a prijavljen je na vašoj adresi. Po ovako nečemu smo jedinstveni u Evropi, pa se očekuje da će prvi ovakvi slučajevi doći i na Evropski sud pravde, što znači da se naša država neće baš najlepše provesti zbog ovakvog suludog zakona.

U međuvremenu, pesmica „Deda i unik“ će morati da se modernizuje i da zvuči ovako:

„Uzo deda svoju unuku,
metno je na krilo,
Oduzeo joj mobilni
Ko da ga nikad nije bilo!“

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s