Ustanak (28. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

CRTICA POD LUPOM

Nema baš mnogo spomenika u našoj zemlji, a najviše se hvalimo upravo onim starijim, podignutim u neka druga vremena u kojima se čovek više radovao lepom nego danas. Jedan od takvih je i spomenik Josifu Pančiću u Studentskom parku u Beogradu. Skladan i privlačan oku, odolevao je vremenu još od 1897, ali se skoro na njemu desila promena. I nije nabolje. U desnoj ruci ostala je samo drška lupe kojom se služio u svom radu pa je, uz knjige, predstavljene na postamentu zajedno sa stablom omorike i grančicama, i ona bila deo celine.

Kome smeta lupa u ruci Josifa Pančića?

Da li je lupa nekome „zatrebala“? Šta bi bilo da je tom nekom bila potrebna, ne daj Bože, noga ili ruka? Možda bi se taj dovitljiv čovek setio da ih pretesteriše i ponese. Zasad nije tako, mada skrnavljenje spomenika ni u drugim zemljama nije strano. Ali mi smo važili za pošten svet, preciznije rečeno, svet koji je manje briga za spomenike. No, izgleda da se u nama mnogo toga promenilo. Da li su vremena kriva za sve ovo ili su promene, u stvari, u nama?

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s