Ustanak (29. novembar – Crtica)

piše: Vlada Todorović

 

Dan Republike vs. Čarli Čaplin 

Danas je Dan Republike. Nekada jedan od najpopularnijih praznika u SFRJ, a sada… Pa, svakako praznik kojeg se mnogi sećaju – daleko više nego, recimo, 4. i 7. jula. Možda svoju popularnost Dan Republike duguje i sasvim slučajnim povezivanjem sa svinjokoljem.

No, pitanje je koliko će dugo on da opstane. Svakako, bar dok bude onih koji su ga proslavljali. Interesantno je to kako će sve, pre ili kasnije, da izbledi i postane deo zaborava. Čak, iako mislimo da se to neće desiti.

Na primer – svake godine jedan profesor na Beogradskom univerzitetu svojim novim studentima daje seriju pitanja koja će mu poslužiti da malo bolje stekne utisak ko mu dolazi na predavanja i kako da, eventualno, ono što bude radio prilagodi studentima. Jedno od pitanja je i – ko je Čarli Čaplin? Možda vama ovo zvuči kao bespotrebno pitanje jer sigurno svako zna ko je simpatična filmska skitnica! E, pa, varate se. Pre dve godine, po prvi put niti jedan od studenata nije znao ko je Čarli. Objašnjenje zašto je to tako ostavljamo za drugi put. Ali, to je nešto što čeka i 29. novembar – Dan republike.

Doduše, ostaće on zapamćen, ako ništa drugo, u jednoj pesmi „Zabranjenog pušenja“. Sem ako i ona ne postane jednog dana „zaboravljena“.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s