Ustanak (30. novembar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Gde vam je udarnička značka?

Prekjuče je u Zemunu ozvaničen početak radova na modernizaciji pruge Beograd-Budimpešta, počevši od deonice od Beograd – Stara Pazova. Radove će naredne tri godine izvoditi kineske kompanije, a za to je Srbija uzela kredit od kineske Export-import banke u vrednosti od nepunih 300 miliona dolara. Kada će biti gotova cela brza pruga – ne zna se tačno. U vladi nemaju konkretan odgovor kada će cela deonica biti završena, jer Mađarska tek treba da raspiše tender za gradnju svojih 166km i sredi papirologiju. Srpska strana će svoj deo u narednih tri do 4 godine uraditi svoj deo, dug 184 kilometara.

Prugu od prestonice do Stare Pazove modernizuju radnici kineskih kompanija i tvrde da će četiri koloseka uraditi u roku. Za 36 meseci će u bar tih 35 kilometara vozovi moći da idu i 200 na sat. Prekjuče je taj početak radova veoma svečano obeležen u Zemunu, toliko svečano, da sam čula nekoliko ljudi da vest od usta do usta prenosi sa: “E krenuo voz do Budimpešte, super!”. Gradnja pruge Beograd-Bar, duge 476 kilometara uz rad 11 preduzeća i Omladinske radne brigade, trajala je 25 godina, od 1951. do 1976. godine. Dakle, nešto manje od 20 kilometara godišnje. Pobednici na tenderu, kineske kompanije, zapravo će modernizovanu prugu uz dostupnu mehanizaciju graditi gotovo upola sporije.

Još malo matematike, ali relaksiranije: ako bismo postavili voz na kolosek prve završene deonice za tri godine, i išli ka Budimpešti prosečnom brzinom domaćih vozova, stigli bismo do granice na vreme da čujemo lepe vesti o početku radova i sa druge strane žičane bezbednosne ograde. Nema veze, putovanje vozom je jedno od najlepših, najudobnijih i, ako ste u dobrom društvu, najzabavnijih. A i u kupee stane još više mađarskog trapista, salame i čokolada.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s