Ustanak (28. decembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Nova godina samo što nije zakucala, to jest ušla na velika vrata, a meni je još uvek, i u staroj lepo. Osećam svim svojim bićem da se nešto dramatično menja na bolje. Od pamtiveka ovako dobro nije bilo. Doduše, nekome ko nisam ja, ali svejedno, samo neka je veselo. Ne moram biti toliko sebičan pa da zbog svojih patnji osuđujem one koji su pametniji, lepši, napredniji pa žive kao bogovi. Eto, baš pre neki dan šetam tržnim centrom. Čisto razgledam. Nemam pare za trošak, ali svejedno se mešam sa gomilom ozarenih lica sa punim rukama prepunjenih kesa srećnih i i zadovoljnih ljudi. Uprkos utisku novogodišnje euforije koja me zapljuskuje uprkos svemu, vidim tamo negde u daljini u jednom uglu ženu koja plače. Zabrinut, krenem da je bar malo utešim. Pitam je šta joj je pa plače, da je neko nije povredio, možda napao ne daj bože, da nije bolesna pa zbog bolova rida. Ne, odgovara žena. Dobila sam malopre poruku od banke da mi je uplaćena trinaesta plata a oni zbog kvara sistema ne mogu da je proknjiže. Pa, dobro, uzećete novac posle Nove godine. Ma, kakvi posle Nove godine. Meni novac treba baš sada. Evo, na prodaju je novi Stojadin za samo 2 miliona, a ja sam htela da obradujem muža. Čekajte, pa zar Stojadin još uvek proizvode u Kragujevcu? A zašto da ga ne proizvode, pita me zapanjeno? O čemu vi to gospodine? Vidim ja da gospođa nije baš u vinkli pa se polako udaljim. Naletim na salon automobila kad tamo novi, baš ispod čekića, ponosno se šepureći prosto me mame Stojadini o kojima mi je malopre plačući govorila ona žena. Razne boje, da biraš, a cena u milionima. Vidim na televizoru priča neki tamo fini gospodin sa naočarima. Približim se da čujem, a on govori da je svim zaposlenim građanima Srbije uplaćena trinaesta plata da bi svi mogli da kupe novu Zastavu 101 i tako pomognu posrnulog giganta Srbije. Mašim se za mobilni da proverim stanje na računu, kad njega u džepu nema. Pomislim, neko mi ga je ukrao. Možda baš ona gospođa koju sam tešio. Počnem da se znojim, tresem od straha, gušim od napada panike da sam ostao bez konekcije sa svetom, mašim se da uzmem platnu karticu kad nema ni nje. U torbi samo štedna knjižica Jugobanke. Otvorim je, kad tamo stoji na računu 22 miliona dinara. Odmah odlučim da kupim automobil, međutim čuju se sirene nalik onim alarmima za uzbunu, ja se trgnem da pogledam odakle stiže taj zvuk, kad ono…. Zvoni mobilni, vreme je za posao. Uh, dobro je. Sve je bio samo ružan san.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s