Ustanak (4. januar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Nisu samo povećanja zarade u Srbiji dobra vest od početka godine. Slobodno se možete pohvaliti svojim prijateljima iz okruženja da je Srbija jedina iz regiona dobila preporuku čuvene televizijske mreže CNN kao turistička destinaciju koju treba posetiti u ovoj godini. Nismo mi jedini, uz nas su i Zelenortska ostrva, Kambodža, Karibi, Malta, Peru, Kina, pa i Kanada i još neke zemlje koje su zavredele ovakvu preporuku. Sećamo se kako su trapavo izgledale naše kampanje u svetu, pa čak i preko pomenute tv mreže. Prvo smo se smejali ovde u Srbiji kako izgledaju promotivni spotovi, a onda su nas i kritikovale komšije da smo neke od njihovih znamenitosti predstavili kao svoje. Ovo sada dođe, kao „preko hleba pogača“. Kako primećuju novinari, mi smo dugo kaskali za svojim komšijama, naročito Hrvatima i Crnogorcima, pa smo izvukli pouke iz prošlosti i promenili svoj pristup turističkom predstavljanju. Šta je na to uticalo, pa nas sada toliko reklamiraju i to besplatno? Nije isključeno, a ne treba to ni zanemariti, mnogo toga se dešava oko nas što pokazuje da smo iz nekog razloga opet u centru pažnje. Armija blogera iz Srbije, ali i iz sveta, pisala je i uporno objavljivala tekstove o našim predelima netaknute prirode, fantastičnoj kuhinji, divnim domaćinima, odličnom provodu i „opuštenciji“ koja se oseća na svakom koraku. Prvo je Beograd svojim čuvenim splavovima očarao komšiluk, pa onda strance koji su otkrili naše trubače, prelepe devojke, principe „lako ćemo“, „nema problema“ i „opušteno“. Sada već, posle uspešne novogodišnje berbe turista, kojih je samo u Beogradu bilo preko sto hiljada u poslednjih mesec dana, moramo da postavimo sebi cilj, a to je da čuvajući tradicionalno ponudimo i nešto što je moderno, zaboravimo na ukorenjene predrasude prema turistima iz pojedinih zemalja i zaradimo pare. Manimo se istorije, geografije, politike a okrenimo kulinarstvu, hotelijerstvu i školovanju kadrova koji će biti kadri da prihvate sve znatiželjnike iz celog sveta. Dosta smo bili izolovani, otvoreni možemo mnogo. Tara, Zlatibor, Djavolja varoš, Kopaonik, Vrnjačka Banja, Dunav, Sava, Beograd, Srebrno jezero, Palić, Karađorđevo, Mataruška banja.. sve je to naše, sačuvano od davnina, da bi danas napravilo velike pare. Sagnimo se malo i pokupimo taj novac. Zbog naše budućnosti i zbog Srbije.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s