Ustanak (5. januar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Neka nam je srećno ovo božićno proleće. Jeste da je prijatnije napolju, ali kao laik u poznavanju narodnih verovanja i predanja, unapred gajim oprez da će nam se zima kao i svake godine surovo osvetiti. Nemam ništa protiv snega, taman posla. Ali, ako se ovako nastavi, prema narodnom verovanju, možemo da očekujemo gnev baba Marte. Nije isključeno i da nas nepogode zadese polovinom aprila, dešavalo se i to. Ne umem da gledam u zvezde, pa čitam šta kažu i astrolozi za ovu godinu. Kažu, uglavnom, da će Srbiji posle skoro trideset godina krenuti na bolje zato što je sada drugačiji raspored planeta. Ako ćemo pravo, i neka krene. Samo što slušamo tu priču od političara već dugo godina sa onim obaveznim „strpite se, još samo godnu ili dve i procvetaćemo“. Nemam više strpljenja, puca mi učkur od dobrog života. Med ne gajim pa mi je svejedno što nema oko Božića inja po drveću, ili sitnog snega da bi mi mleko imalo deblju koru kajmaka ili pšenica rađala duplo klasje. Čekam kao običan kaldrmaš, proleter, šta će da se tumba po svetu, ako još uvek nije. Potegnuo sam i baba Vangu, i dedu Nostrdamusa, neka im je laka zemlja, i oni prognoziraju sa neba da će biti ono što već znamo iz novina. Kina se uspravila, Rusija se još uvek uspinje, Amerika posrće, Evropa hramlje, Srbija ide nared u nove pobede u susret svetloj budućnosti koja se ne da, što bi rekli satiričari. A znamo li mi uopšte šta je to, svetla budućnost? Umemo li da je prepoznamo kad se napokon useli u ove krajeve? Nemojte samo posle da bude, kad opet krenemo ka nekom posrnuću: „Izvinite, nismo znali da je ovo u stvari bilo dobro“. Zato, pažljivo sa procenama i analizom trenutka u kojem živite. Godina je tek počela. „Će se tumba po celom svetu“.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s