Ustanak (10. januar – Crtica)

piše: Kruna Pintarić

 

Ječam žnjela, majčice

U sred ove prolećne zime, uz sve tegle ukusne zimnice ni ne razmišljamo još o tome kakav će rod biti na proleće. Poljoprivrednici neizostavno sezonski sležu ramenima i pokazuju u nebo, koje ili daje mnogo sunca, ili premalo, ili previše ili premalo kiše. Kažu, soja i kukuruz su podbacili od jesenje setve, a pšenica i uljana repica za sada odlično stoje. Ipak, dobro bi došao sneg da ih prvo zaštiti, a posle i natopi vodom. Poljoprivrednici za 2017. godinu kažu da je bila najteža. Kao što su rekli i pretprošle, i pre dve i tri, i četiri, i pet godina, i… vidite već sistem.
Na sve ove žalbe nebu, javljaju se ekolozi koji kažu, krivi smo mi, ali ne oni koji sade i čiju zemlju otruju sadeći brzorastuće kulture, za profit, a nisu krivi ni oni koji, s vremena na vreme, naprave krizu da bi napravili ekskluzivan i skuplji proizvod. Krivi smo mi što ne recikliramo i što peremo zube dok teče voda iz slavine i mi koji iz prodavnice nosimo robu u plastičnim kesama i mi koji vozimo benzince. Globalno zagrevanje i klimatske promene su omiljene fraze za utočište rđavih malverzacija u poljoprivredi. Ni nasleđe ove grane privrede nije ništa bolje – dugo zanemarivanje, diskriminacija privatne svojine i sitne proizvodnje, niska iskorišćenost razvojnih potencijala, brdo administracije, usporen razvoj nauke i tehnologije, sve to nas je dovelo do ovoga gde smo danas.
A danas, da se ne lažemo i mažemo, dovoljno je malo popričati sa poljoprivrednicima da biste čuli kako zapravo od svega, najviše cveta oligarhija.
O tome se malo priča javno, a mnogo zna, nasuprot priči o klimatskim promenama o kojoj se puno priča a malo zna. Zar nisu i naši preci migrirali ka sve plodnijoj zemlji? Ništa nije konstantno, sem promene. Pošto nije pristojno okupirati drugu zemlju, jelte, onda se treba prilagoditi trenutku i saditi biljke koje u ovim novim uslovima uspevaju; kaktus, nar, masline, grejp, rukolu ili avokado. Samim tim nećemo morati kupovati sve to po skupoj ceni, a kad nastupi neka sledeća “najgora zima ikada”, svakako opet možemo da sležemo ramenima, i vratimo se kukuruzu i pšenici.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s