Ustanak (15. januar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Pre nekoliko dana iznenadila nas je vest da je otrovani orao krstaš iz Austrije pao u rejonu Apatina. Pronađen je zahvaljujući ugrađenom čipu preko kojeg je praćeno njegovo kretanje. Ovo je retka vrsta ptice, u Srbiji postoji samo jedan par, a iz daleka se u naše krajeve uputio ovaj jedan da potraži sklonište kod nas. I našao ga je nažalost, ali za onaj drugi svet. Ne čude nas više trovanja kućnih ljubimaca, na žalost to je postala uobičajena da nekažem očekivana vest za srpsku javnost, ali ono što brine jeste da se ovaj orao nije tek tako otrovao u našem ataru. S obzirom na to da je već sedam ptica sličnog statusa, da ne kažem manjine, već otrovano u našem dvorištu, postavlja se pitanje: Ko je to i sa kakvom namerom uradio? Slobodan sam da procenim da su ptice otrovane hranom koju su skupljale na našim poljima. Ako uzmemo u obzir da su miševi ili žitarice kojima se ptice hrane u toj meri otrovani da orlovi padaju kao pokošeni posle srpskog obroka, šta biva sa nama ljudima? Ne mogu da verujem da neko namerno postavlja otrovne mamce pticama, mada i to nije isključeno, ali, ako se bez ikakve kontrole pesticidi i ostali trovači slobodno mogu koristiti i nabavljati na tržištu onda mi na pijacama možemo da očekujemo samo dobrovoljno plaćanje namirnica kojima sebi skraćujemo „rok upotrebe“, da ne kažem život. I nemojmo se smejati predstavnicima ekoloških udruženja koji uzaludno zapomažu da se dozovemo pameti jer je planeta ugrožena otrovima koje sni sami napravili i rasejali. U pravu su oni, samo što u ovom slučaju, danas trujemo ptice, a sebe već odavno.

Dobro jutro!

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s