Ustanak (24. januar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Prošlog vikenda u Beogradu je bila berza ploča. Slučajno sam naišao i video ponosne vlasnike crnih vinilnih nosača zvuka koji su pokazivali znatiželjnicima šta je to što decenijama raspiruje magiju poklonicima razne muzike. Zagledali su, čudili se kako je moguće da posle tri ili četiri decenije budu očuvane kao da su sada izašle ispod prese, ali to nije ništa čudno ako se zna kako se s ljubavlju postupa s ovim nosačima zvuka. Ploče su se, bar onakve kakvim ih pamti većina romantičara, najviše kupovale i slušale sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Tada je nekadašnja zemlja procvetala, radnici su imali veća prava i više para, pa im nije bio problem da nabave gramofon. Najpre su to bili oni koji su se povezivali na radio-lampaše, a onda su se pojavili samostalni koji su u drvenom kućištu imali mehanizam, zvučnik i pojačalo. Kasnije su krenuli stereo modeli, sa magnetnim umesto do tada široko korišćenim piezolskim glavama. I danas, iako ima već više od dvadeset godina da se ploče ne proizvode masovno, ima grupa i izvođača koji svoja dela objavljuju na vinilu u ograničenom tiražu. Dakle, berza ploča ima budućnost, a popularne kasete za sada nisu doživele povratak na tržište. Možda je to zbog loših iskustava sa gužvanjem trake i doprinelo nezainteresovanošću kupaca, jer im i ton nije bio jača strana nikada, čak ni čuveni Dolby B sistem koji je uveden osamdesetih. Pojavom grobara ploča i kaseta, formata mp3, dobili smo mnogo muzike u računarima ali bez ikakve selekcije. Daj sve sa neta, što može da se skine besplatno ili ilegalno! E taj princip nas sada dovodi do toga da i mp3 postaje prevaziđen, a muzika sa kompakt diskova se sluša u retkim slučajevima. Sve je na mreži, sve je na dohvat ruke da ne kažem uva. Ne verujem da sam otkrio toplu vodu ako kažem da je sada sve podređeno potrošaču, čak i povratak retro dizajnu uređaja za slušanje muzike, ali šta će se slušati na tim skalamerijama ako nam muzika ode dođavola. A, krenula je, nije da nije. Ja nisam čuo odavno hit, čak ni od poznatih izvođača. A nekad, svaka pesma na ploči beše hit. Jeste, ali i mi smo se mnogo promenili. Sada smo baš onakvi kakva nam je i savremena muzika. Uostalom, autori je i prave za nas, takve kakvi smo – nikakvi.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s