Ustanak (25. januar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ovih dana povela se priča o tome da se uskoro može očekivati da naše pravosuđe bude potpuno nezavisno od politike. To u prevodu ne mora mnogo da znači građanima koji vode dugogodišnje sporove ili onima koji prateći štampu na glas komentarišu čudne odluke naših sudija. Dobro, moguće je da prvenstveno iz straha za svoju budućnost, karijeru, ili možda čak i bezbednost, neke sudije donose odluke pod pritiskom pojedinaca i javnosti, ali s druge strane, sistemski bi mnogo toga još valjalo promeniti pa da stanemo rame uz rame sa svetom. Uvek je bilo i uvek će biti podmitljivih, pokvarenih i potuljenih, ali sklanjajući politiku iz pravosuđa ne rešavamo sve probleme koji se gomilaju decenijama. Valja se malo i osloniti na neka davna iskustva kada je sve bilo bolje i uređenije. S padom standarda došlo je do erozije u kvalitetu novih mladih pravničkih snaga. Sve što je vredelo, potražilo je sreću na nekom drugom mestu, prodajući svoje skupo stečeno znanje bez obaveze da naciji vrati deo duga koji je zadužen parama za besplatno školovanje. Ali to je duga i druga priča. Imamo sjajne advokate koji umeju da u naše ime pronađu rupu u zakonu pa se onda ne treba čuditi što se za teška krivična dela, pogotovu za pljačku države dobijaju skoro pa simbolične kazne. Dokazi su jedino čime rukuju sudije i ne treba na njih da se ljutimo. Iako policija na vreme obezbedi te preko potrebne činjenice za utvrđivanje nečije krivice, ipak se uvek pronađe neki propust zbog kojeg se procesi odlažu, zastarevaju i nikom ništa. Strepim da se ovim promenama neće mnogo toga promeniti na bolje, jer zna se, nezavisnost u našim uslovima uvek znači i da od nas ništa ne zavisi. Još mnogo korova treba počupati da bi se ponadali da je pravda uvek dostižna iako slepa. Za to slepilo joj ipak lek moraju pronaći oni koji je i očekuju – stručni ljudi. Da li ih je preostalo još uvek među nama, pitam se.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s