Ustanak (26. januar -Crtica)

piše: Dejan Grujić

Srbija je naučila kako da se ponaša u odnosu na obeležavanje Svetskog dana obrazovanja o zaštiti životne sredine. Strpljivo je radila decenijama da njena deca znaju sve o tome, jedino što još nema ocena pa nema motiva, a ni dokaza da se zbog tog rada pravi važnom pred svetom. Šalu na stranu, iako smo u celu priču o obrazovanju mladih o zaštiti životne sredine uključeni već više od 45 godina, postaje problematično kako nam izgledaju reke, na primer Morava. Treba samo pogledati video zapise na društvenim mrežama kako izgleda Morava u Ćeškoj pa to uporediti sa našim Moravama. Kao da je sam bog crtao krajolik kroz koji vijuga ova češko-slovačka lepotica za razliku od naše po kojoj se baškare tone plastičnih flaša i kesa i ko zna kakvog krša. Ovaj primer možda nije ilustrativan da bi njime mahali pred naraštajem koji ima uslove da se obrazuje, ali ne i da znanje pokaže u praksi, i to ilustruje ozbiljnom brigom za sredinu u kojoj živi. Bilo bi nepošteno da očekujemo da će naši mladi naraštaji uspeti da se odupru pošastima sveta kojem čak ni mi  ne pripadamo, a odlikuju ga globalno zagrevanje, klimatske promene i ko zna kakve sve crne ozonske i ostale rupe. Da ne budemo mimo sveta, i dalje ćemo se truditi da naučimo kako biti odgovoran prema Zemlji, a da li ćemo to i postati pitanje je sad. Boravak u prirodi, rad na terenu, spoznaje, opažaji, odgovornost sve je to u našim rukama punim otpada koji nemilice sejemo gde stignemo, dok prirodne resurse trošimo bez mere, i dok nam je takva navika rutina, a profit jedini bog kojem se molimo, zalud nama i svetski i belosvetski dani očuvanja prirode ili zaštite životne sredine. Srbiji se žuri jer više nema mesta za kese koje razbacuje na sve strane.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s