Ustanak (1. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ništa nije izvesno kao neizvesnost koja nas sačeka kad nas ne daj bože strefi neka boleština. Nažalost, u Srbiji se danas ljudi razboljevaju samo od najtežih. Nema povlašćenih, obolevaju svi od umetnika do radnika, političara ili naučnika. „Kažite čime nas trujete, da tražimo sebi lek“ – zavapila je nedavno jedna od naših najboljih specijalistkinja onkologije a javnost je sa odobravanjem ispratila njene nastupe u javnosti ali, bez većeg organizovanja u podršci. Pre neki dan, čuli smo i videli kako je na tamo nekoj televiziji opet, tamo neki nadrilekar pokušavao da nadglasa uglednog lekara rečima da on ima lek protiv raka i da je izlečio stotine hiljada ljudi. Lekar je pokušao da spreči to javno trovanje nacije lažima, napustio studio i – ništa. Mislite da se neko pobunio, zatražio odgovornost televizije koja je dozvolila ovaj javni skandal u svom programu? Ma, ne. Nikom ništa. Idemo dalje. Ne želim da vas nerviram pričom o još jednom veoma uglednom stručnjaku, epidemiologu koji je uveravao javnost da je vakcinacija obavezna i preko potrebna a s druge strane su ga najniži predstavnici takozvanog džet seta izložili poruzi pričom o posledicama vakcinisanja za koje oni bolje znaju od njega, čoveka koji je život posvetio suzbijanju epidemija. Dozvolili smo da nas kojekakvi šarlatani i neznalice ubeđuju kako da se lečimo uz njihove magične preparate, da nam vračare i magistralne pevaljke sa ekrana drže predavanja iz medicine, a oni koji su plaćeni da nas leče ćute jer ih niko ništa ne pita, ili sede kod kuće jer ih niko ne zove da rade svoj posao lekara. Najsnalažljiviji među njima uspevaju da se dočepaju zapada i tamo gledaju, neguju, previjaju i masiraju ostarele roditelje bogate dece kojima pare ne znače mnogo da bi platili najbolje lekare sa divljeg Balkana i tako zbrinuli svoje starce. KO će nas, ovde u Srbiji, da zbrine? Ako budemo nepametni, slušaćemo lažne vidare, ispijati čajeve koji leče sve bolesti i tražiti konsultacije na internetu bez ozbiljnih analiza u laboratoriji i pregleda u ordinacijama. Možda nas spasu ovi masovni pregledi jednom mesečno, mada ako se nastavi trend porasta broja nepokretnih bakica i dekica širom Evrope, lečiće nas od boginja ili zaušaka ili ministar zdravlja ili neka zaostala učenica završnog razreda Srednje medicinske škole. Pa ko preživi, neka piše dalje…

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s