Ustanak (2. februar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ne mogu da izdržim. Znate da se nikada skoro, pa baš nikada ne mešam u politiku, još pred vikend, ali ovoga puta moram. U predizbornoj kampanji koja je u jeku, čuo sam jednog glasnogovornika koji javnosti otkriva toplu vodu: Srpska žena je temelj našeg društva, porodice i države. Odmah sam se naježio od tolike počasti koja se daje jednom nemoćnom i nezaštićenom biću. Biću, koje je za isti posao manje plaćeno od muškarca, koje podiže snenu glavu ako rastu zubići pod temperaturom, dok otac-kolac hrče i arlauče što je beba bučna, kuva, sprema, pere, pegla, dočekuje, ispraća, i da ne nabrajam dalje. Ili recimo danas je petak pa se može u „dobrim“ kućama organizovati neki vikend parti. Zna se ko će da ode po pivo i eventualno još ponešto od pića što mora da stane u gepek. Sve ostalo će ono nejako temeljče države, porodice i društva bez ičije pomoći da dovuče kako zna i kako ume. Naravno. Onda će sve da pripremi, počisti, opere, opegla pred dolazak zvanica, uspeće verovatno da se sredi na brzinu, a onda bude u isto vreme domaćica, konobarica, mašina za pranje sudova, stolnjaka, usisivač, krpa za prašinu, ama baš sve. Pa, kud takvo stvorenje da nam bude temelj? A ko bi drugi mogao sve da podnese a da nije žena, temelj društva, porodice i države? Muškarac sigurno ne, on će da priča, spava, jede, zapoveda, gunđa, i hvali ženu jer je tako najlakše. A glas je, bio muški ili ženski, podjednako važeći. Sve za pobedu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s