Ustanak (9. februar – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Da je život na ovoj planeti često čudan, nelogičan pa i bizaran, pokaže nam svaki dan. Koliko puta samo pročitate neku vest i zapitate se – da nisam slučajno otišao na stranu sa aforizmima i crnim humorom…? Stvarnost je onakva kakvom je mi razumemo, a uvek ima i onu „tamnu stranu meseca“, misterioznu i teško dokučivu i rešivu. Zapravo, takvi smo i mi sami, naizgled obični, normalni, „okej“ ljudi, kad ono, na toj istoj zemlji, iznikne neka cvećka, bolje reći korov, i sve pokvari.

To se najbolje ogleda u onom trenutku kada neko iz naše okoline pokaže svoju najgoru stranu. „A bio je fin momak, ništa nije ukazivalo na ovo…“ ili „Živela je s njim i bežala često, ali se vraćala zbog dece…“ – to su, manje-više, rečenice koje izgovaraju svedoci i poznanici žrtava i nasilnika, kada mediji dolete da pokupe otpatke posle „lova“. I svi sve znaju, ali nisu naslutili. Ili su naslućivali, ali nisu znali kako da pomognu. Ili su znali kako da pomognu, ali nije njihovo da se mešaju.

Nije njihovo da se mešaju.

Nije pristojno zabadati nos u tuđe muke, sem kad o njima pišu novine. Znate i sami koliko se priča o tome da nasilja ima svuda i najviše među poznanicima, a to često znaju i ostali u porodici. Nijedna kampanja do sada tu činjenicu nije uspela da promeni. Da slučajevi ubistva zbog ljubomore, praćenja, ucene, pretnje, patološko laganje i obećavanje, budu nešto u čemu možemo da nađemo podršku. Bilo ko, drug, drugarica, brat, sestra, rodbina, komšije, prolaznici, selo, grad, policija ili socijalne službe, da ne sležu nemoćno ramenima. Pre neki dan je u jednom vojvođanskom mestu ubijena dvadesetjednogodišnja devojka, od strane par godina starijeg, bivšeg dečka. Ako je on proživljavao nesnosnu torturu bilo koje vrste i želeo je to da zaustavi, odlučio se, na veliku žalost, na njemu najefikasniji način. Šta god da je želeo da dokaže ili ispravi, više nema gumice za brisanje. To je ona čudna planeta s početka. Svima nam treba nekakva podrška ili svest da ima izlaza iz trenutne loše situacije. Retko ko je ohrabren da traži tu priliku i retko ko je koristi. Okrećemo glavu od živih, ali crna hronika je atrakcija naslovnih strana koje privlače ljude, prirodno sklone intrigama. Baš te naslovne strane, zapravo su naše ogledalo – nečinjenja, savijanja, pasivnosti i straha. Da ne pravimo ovde duge motivacione govore koje niko ni ne sluša – ko bar jednom ne bude dežurna baba koja se u sve meša – ćelave mu gume!

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s