Ustanak (12. februar – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

„S vremena na vreme, na ovoj našoj maloj, prenaseljenoj planeti gde caruje zakon većine, ponekad se pojavi neko kome padne na pamet da konvencionalno razmišljanje okrene naopako i baci niz vodu. Da bi takvi heroji promenili svet, moraju sve nas naučiti da drugačije razmišljamo. Moraju pobediti skeptike, zaobići sve barijere, pronaći sebi slične koji bi prepoznali njihove ideje. Takav je bio Tomas Edison. Takvi su bili Nikola Tesla, Leonardo da Vinči i Stiv Džobs. Svi oni su promenili svet na bolje. Ali retko ko od njih više puta nego Ilon Mask.“ Ovako je Boris Klobučar za domaći časopis „Elementarijum“ počeo priču o Ilonu Masku, „mentalnom ekscentriku“, inovatoru, milijarderu, generalnom direktoru aeronautičke kompanije Spejs eks, direktoru i dizajneru proizvoda u kompaniji Tesla motors, predsedniku Solarnog grada i suosnivaču nekoliko kompanija. Takođe, osmislio je i futuristički, superbrzi transportni sistem pod nazivom Hyper loop. Ako uopšte krenete da istražujete o njemu, pojaviće se izrazito inovativne tehnološki postavljene ideje i nacrti, koji će vas, ako ništa, istrgnuti bar na kratko iz plesa-stiskavca sa četiri zida (država-birokratija-posao-dnevne vesti). Znate onaj superbrzi automobil koji je poslat u svemir? I to je ideja i realizacija Ilona Maska i njegovog vanserijskog tima.

Nikada niko u istoriji sveta nije imao veći pristup različitim informacijama od današnjeg čoveka. Aplikacija u mobilnom telefonu meri naš puls, a on sam može da bude i žiroskop, putem Skajpa naši đaci razgovaraju sa vršnjacima širom sveta, možete od kuće da radite za firmu iz Australije i primate novac preko Interneta, ali to sve nije ništa posebno naspram onog što se zaista u sadašnjosti razvija i usavršava. Mnogo stvari sve brže prelazi iz teorije u praksu, i normalno je da ne uspevamo da smisleno ispratimo i zaista budemo svesni šta se dešava. Ipak, budite sigurni da živimo u fantastičnim vremenima, o kojima su književnici pisali u 18. veku, nekad i pogađali, ali se i silno zabavljali idejom da čovečanstvo ima još da pruži, stvori i ulepša. To su koordinate u kojima plivaju sve briljantne zamisli ikada. Zamislite koliko bi medije iznenadila peticija građana da uz, recimo svoja štampana izdanja ne objavljuju specijalne feljtone o već patološki iseciranom slučaju ubistva pevačice, već o najnovijim tehnološkim, sociološkim… otkrićima, idejama i ljudima koji ne da razmišljaju „van kutije“, već su je radosno šutnuli u stranu i krenuli da crtaju nove oblike. Svi smo željni takvih razgovora i takvih ljudi, a iz želje raste strast, pa ideja, pa kreativnost. Sve je tu, oduvek.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s