Ustanak (14. februar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Ne bih da rasplamsam polemiku, mada je vrlo verovatno da u tome neću uspeti. Pitaću, a vi krenite svim sredstvima: Šta danas proslavljate: Svetog Trifuna ili Dan zaljubljenih? Potpuno je nevažno svima koji su tolerantni na obeležavanje godišnjica ili praznika da li se nešto zove ovako ili onako, važno je samo da su u dobrom društvu. Eto, danas će vinogradari proslaviti uz rujno vino svoj dan, okititi čokote koji će na kraju leta otežati pod grozdovima, a zaljubljeni će se držati za ruke, šetati, možda izaći negde i razmeniti poklone ispijajući neko dobro vino. Postavlja se pitanje, čemu tako žustre polemike oko nečega što predstavlja ako ništa drugo, a ono priliku da se sastanemo praveći otklon od surove stvarnosti. Jedan lep događaj, nedavno je u mojoj porodici, okupio više generacija koje su uz pesmu i igru proslavile lep jubilej zajedičkog života dvoje i dalje mladih koji se i dalje vole a to je čak četrdeset godina braka. Niko se ni na koga nije ljutio iako je život od jedne loze napravio desetine novih i to sve u različitim krajevima Balkana i suočio ih sa brojnim bolnim uspomenama iz bliske istorije. Neki se krste kao katolici, drugi kao pravoslavni, treći se uopšte ne krste ali su svi zajedno pevali i igrali uz zajedničke note bez predrasuda i loših namera. Ako i ova dva praznika uporedimo sa tim – zapadna i istočna varijanta pa ko kome pripada – onda smo se zakovali u prošlosti. Jedino možemo napred u zid o koji ćemo glavom udarati dok ga ne polomimo. A to može da potraje. Predugo da bi ionako kratke živote umesto u poljupcima natopljenim vinom trošili na podele i svađe. Ja sam za slavlje, a vi ga zovite kako god želite i prisvajate kako vam drago.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s