Ustanak (12. mart – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

Pačići iza Interneta

 

Čak i najplemenitiji ljudi nekad u životu prekrše zakon. Ne mislim da počine teško krivično delo sa nasiljem i nedajbože sličnim stvarima, već neko pravilo koje je prvo izmišljeno, pa zapisano, prošlo Skupštinu, overio notar, objavio Službeni Glasnik. Neko najbanalnije pravilo koje je dobilo bundu od nerca i sada se šepuri bez poente. Ako niste još u životu našli vremena da završite neki ubrzani pravosudni kurs (kad ste već lenštine i niste mogli i fakultet), nadam se bar da ste pretplaćeni na MUP newsletter, odnosno njihove izveštaje o svim našim obavezama. Šta, nemaju to? Zaboga, pa sve ima na sajtu, tamo iskopajte pravilnike o svemu što treba da znate, a sve što treba da znate je – pa, sve.

Kao tablica množenja što se zna „u podne, u ponoć“, za svaku, tužnu ili srećnu priliku u životu mora da se zna kako je neki zakon tretira, a svakako je dobro i obrisati suze, upristojiti se i videti šta o tome piše na veb sajtu! Ako dete krene u vrtić, vidite možda da li treba agenciji za borbu protiv korupcije prijaviti imovinu. Ako i treba, bar nećete biti kao oni neobavešteni na javnim funkcijama, čije šturo ali uspešno opravdanje „nisam znao/la da treba i to da napišem“ uglavnom prolazi bez sankcija.

Ali, zato je tu narod. Narod ne vrši nikakvu javnu funkciju, kao što znamo. Narod se ne pita, njemu se kaže. I kad mu se ne kaže, to je jer niste bili ni dužni da mu kažete. Pobogu, ima Interneta kao termalnih izvora, pa izvoli, napoj se informacijama sa sajta MUP.

Upravo ovo spominjem jer jedna udovica iz Gornjeg Milanovca nije u zakonskom roku od 40 dana predala policiji lovačku pušku pokojnog muža. Naime, toliko je dana i prošlo od njegove smrti, te su tuga i gubitak bili još sveži. Raspremajući njegove stvari nakon 45 dana naišla je na staru lovačku pušku u LEGALNOM POSEDU i otišla je u policiju da se raspita koja je procedura kako da preda tu pušku. Umesto saučešća zbog smrti muža i razumevanja u najtežim životnim trenucima, 58-godišnju ženu uputili su na izdržavanje kazne u požarevački zatvor. Istina, sama je izabrala petodnevnu kaznu, umesto novčane od 5.000 dinara. Tih 5 dana će proći brže nego što će i gubitak supruga postati malo manje težak. Policajci u stanici rekli su joj da sve to piše na sajtu i da nisu dužni da je drugačije obaveste o tom pravilu. Već smo u drugoj deceniji 21. veka i pobogu, digitalna pismenost je zaista civilizacijska tekovina! Ipak, naučivši da kao pačići ponavljaju ove fraze, službenici su sebi nepovratno ukaljali obraz i ljudskost. Ako im se to učini neosnovanim, neka pogledaju komentare ispod teksta, sve ima na Internetu.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s