Ustanak (30. mart – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ima li kraja ovom martu? Posmatrajući ga iz prikrajka, smatram da je to bio jedan od „onih martova“ što nam dižu utrobu sve do grla zahvaljući dešavanjima iz prošlosti ili sadašnjosti, a koji će se preneti i u blisku budućnost. Znali smo da nas čeka mnogo tužnih podsetnika na dane bliske istorije pa je možda to bio razlog da se prizovemo pameti i setimo se da nas mnogo nedostaje i da treba da potplaćujemo mlade parove da što više rade na povećanju nataliteta. Trajalo je kratko to ubeđivanje ko je u pravu da odlučuje u vezi sa brojem dece koju će ipak morati da rode žene, a ne muškarci kojima je stalo do stvaranja potomstva, a zna se i zašto. Talas snega, zakrčenih saobraćajnica zaprepastio nas je u martu ali je, srećom, brzo minuo. Otopila su ga dešavanja na Kosmetu obavijena mistikom i nasiljem, a u isto vreme i podelama u našem korpusu koji uvek ima nešto da s jedne strane doda, kaže, mudro analizira, a s druge sve opovrgne, i tako u beskraj, sve na štetu vlastitog nacionalnog interesa. Bolno su nas podsetili neki događaji iz prošlosti da se šut sa rogatim ne igra, a opet, kao da nismo izvukli pouke da neke provokacije ne prihvatimo, ili ih, ako je ikako moguće, izbegnemo. Nema ništa od toga što znamo da smo u pravu, ili bar tako mislimo, sve dok se neko malo jači ne umeša i zakloni nas svojom rukom, da ne kažem moćnom šapom. Ako se to bude desilo onda ćemo slobodno moći da kažemo da smo se, ovako nesvrstani, ipak svrstali jer drukčije ne može. Uostalom, u vreme opšteg ludila, kad se zahuktavaju nepravda i bezakonje protiv mira i reda, najpametnije je poslušati razum, ako nam ga je uopšte preostalo, i sačuvati ono što nam je ostalo a najvrednije je – ljude. Hronično nam nedostaju.

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s