Ustanak (3. april – Crtica)

piše: Ru Šavr

VODENA CRTICA

Izgleda da je proleće stvarno stiglo. Sunčano je i lepo gotovo svuda, a povremeno je tu i kiša. Složićete se da nam je i ona potrebna, s vremena na vreme. Ima vode po ulici, travnjacima, a u rekama je poslednjih dana ima toliko da se vraća strah u kosti svima koji su imali muke s poplavama 2014-te godine. Posmatrajući ovo proleće i ono teško i strašno od pre četiri godine, sa užasom shvatam da se malo toga promenilo. Malo toga što bi sprečilo nove slične nevolje. Dovoljno je samo da šetate pored vodotokova u Srbiji pa vidite kako sunce otkriva ne samo ono što je lepo, nego i ružne stvari. Reke su nam pune raznog otpada, vidljivog i nevidljivog. Taloži se on već godinama. Tako uporno se gomila, da će pojačati šansu od novih poplava svake godine sve više. O uginuloj ribi da ne govorim. Ima li to neke veze sa nama? Možemo li nešto učiniti da bude drugačije i bolje? Staro pravilo još važi: dovoljno je da ne prljamo. Ne moramo da čistimo. To, doduše, nije dovoljno reći kada posmatramo drugi veliki uzrok zagađenja voda, a to su industrijski i drugi opasni otpadi koji se slivaju od kojekuda u reke iz kojih kasnije pijemo vodu. Kao da ta voda ne čeka nas, već neke naše neprijatelje, pa nam sve jedno da li će se iko usled svega toga razboleti. A o zemljištu zagađenom zbog navodnjavanja tom vodom da ne govorim.

I tako se naša priča, koja uvek dobija na značaju u proleće, obično tiče nabujalih reka. A ima i onih koje ovih dana presušuju. Veštački, naravno. Zajedno sa vodom iz određenih planinskih reka nestaje i sav život u njima i oko njih, pa i pijaća voda meštana. Sve zarad izgradnje neke diskutabilne HE. Da li sve ovo treba da ostane neprimećeno?

Dobro jutro.

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s