Ustanak (5. april – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Kazna je iz poreskog raja izašla

Kako vaspitati odraslu osobu? Zakonodavac kaže – okreni je naopačke i tresi dok sve ne ispadne iz džepova! Ta „zlatna sredina“ između represije i primerene kazne za, recimo, neodgovorno upravljanje motornim vozilom, samo raste u korist budžeta države. Ako je fer, i neka bude tako. Prekjuče je otpočela primena novih, oštrijih kazni za saobraćajne prekršaje. Zakonodavac je predvideo dupliranje nekih kazni, a za 11 prekršaja plaćaće se stotinu i više hiljada dinara. Prvog dana primene novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, vozači su uglavnom bili spremni na povećan broj patrola. Naravno, ko god da nam njuška oko novčanika, oči i na potiljku imamo. Anketirani građani uglavnom su hvalili pooštravanje kazni za vožnju u alkoholisanom stanju, nevezivanje pojasa i korišćenje mobilnih telefona. Međutim, u gradskoj uličnoj vrevi, budite sigurni da će i dalje biti onih koje baš briga za zakone i saobraćajne policajce, a još manje ih briga za druge učesnike u saobraćaju. Sebi na prvom mestu! Evo podsetnika za takve kauboje: Ako nisi prvi u redu ispred semafora, trubi čak i kad se kolona kreće! Ne puštaj pešake, ili ako si pešak, pretrčavaj naglo ili između parkiranih kola, tako gde vas slabo primete. S detetom pretrčavajte na crveno jer znate taj prelaz dobro. Ako si vozač gradskog prevoza, ne ustručavaj se od razgovora mobilnim, ili naglašavanja svog prava prvenstva, čak i ako to očigledno ugrožava jedno 50 života.

Čestitamo! Tim putem, evoluirali ste u iskusnu barakudu koja elegantno pliva ulicama grada. A kad ne pliva, nek stane „samo nešto da završi“ u prometnoj ulici sa sva četiri svetla, otvarajući vrata vozača bez gledanja ima li koga ko se približava iza. Kreativnosti nikad kraja! I uvek baš prema vama nije fer, kada vas saobraćajni policajac zaustavi. A i za njih imam poruku – ne bojte se besnih kola, više su besni oni u Jugu, verujte!

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s