Ustanak (11. jun – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Planeta je Bog

Nisam vernik, ali mogu da pogledam. Zaista, bez neke namere da ponizim tuđa uverenja, samo delim sa vama jedno razmišljanje. Uvek je uz neku ljudsku muku, dilemu, filozofiranje na razne teme pod ruku išla i religija. Problemi i strepnje tako ipak imaju neki kraj i smisao, ako sledite verska učenja. Bog je velik i svemoćan. Na ovom svetu stvari imaju smisla zato što ih su od Stvoritelja, a i ako nemaju smisla, to je jer ne razumemo Njegove planove.

Bog je na nebu, tvrde poznavaoci klerogeografije svemira. Kažnjava nas ako ne sledimo njegova učenja, a oni koji krenu putem prosvetljenja, imaju šanse da ubodu večno krstarenje “ol inkluziv”.

Ako sve ove teze okrenemo ka biologiji, posmatranju celine i njenih sastavnih delova, možemo reći i da je planeta Zemlja svojevrstan – Bog.

Evo kako: Duša je u mozgu, mozak je deo organizma, organizam je deo grupe, grupa je u ekosistemu, ekosistemi su Priroda, Priroda je neraskidiva od Zemlje. Naša duša je Njen deo i pokreću je ćelije sa zajedničkim „Adamom i Evom“, od metana, vode, proteina i ugljenika. Nismo nastali pre nje, niti će nas biti posle nje. Ona je Alfa i Omega našeg sveta.

Ogrešili smo se o Zemlju, često i uporno. Zato su tu poplave, vulkani, zemljotresi, prljave vode, uništene šume, požari i otuđenost od Prirode, Njene druge manifestacije. Kao da smo nekakvi parazit, Zemlja pokreće svoje odbrambene mehanizme ne bi li organizme na njoj alarmirala da se brzo prilagode i pomognu. Ko shvati na vreme, spasen, ko ne – goreće u „paklu“ takozvanog globalnog zagrevanja. Naravno, moralna načela Zemlje ne znaju za rasu, pol, status ili cenovnik rituala. Njoj je sve to raznovrsnost koja koegzistira sa zajedničkim ciljem – čuvanje i negovanje „božije bašte“. Verujete li u Zemlju?

Dobro jutro!

(Foto: webtribune.rs, ilsutracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s