Ustanak (14. jun – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

Stoka i birokratija

 

Svi znaju za pakao birokratije. Neki su ga više doživeli, neki srećnici za sada manje. Budući da kažu da životinje nemaju onu svest koju imaju ljudi, onda je dobro pretpostaviti da ne znaju ni za administrativna pravila i procedure. Ali, kako je kad jednoj kravi iz Bugarske FT1P? „Fali ti jedan papir, kravo, a možda i višeeee!“, zamišljam da su povikali carinici kada su videli Penku kako se lagano gega i odlazi u vanunijski prostor. Ode ona ka Srbiji, da vidi kakva je trava tu, iako je za nju ta trava samo malo dalje, a ne „sa druge strane“. Zbunjeni carinici kod Bosilegrada nisu ni probali da zaustave Penku na putu ka Srbiji. Problem je, međutim, nastao kada se posle dve nedelje iz Srbije, Penka vraćala kući, gde ju je sačekala odluka o eutanaziji. Dok je čekala odluku o smrtnoj presudi, smeštena je u zatvor, zapravo karantin, u kom je i njenom vlasniku zabranjeno da joj prilazi.

Na smrt, odnosno eutanaziju, Penku je osudila Bugarska agencija za bezbednost hrane, jer je krava odlutala preko granice u Srbiju, a inspektrori su strahovali da je po povratku zaražena bolestima koje bi mogle da ugroze druge životinje i stanovnike Evropske unije. Da bi omekšali činovnička srca, aktivisti su pokrenuli peticiju za Penkino pomilovanje, koju je potpisao čak i ser Pol Makartni. Jadna i namučena Penka snimljena je i u dirljivom momentu kada joj idu suze od silnog stresa koji je, neko bi rekao, sama sebi priredila. Pa kako nije znala za sva naša pravila, kud je gledala? Što nije ponela lekove sa sobom na daleki put, ili makar zaštitnu masku, ako slučajno sretne svoju prljavu zaraznu drugaricu odavde?

Penkine suze dirnule su, izgleda, i evropske zvaničnike. Konačnu odluku o „pomilovanju“ nakon što su analize krvi pokazale da je krava zdrava, potvrdilo je Ministarstvo poljoprivrede Bugarske. Naravno, nije ni vlasnik zaboravljen – Ivan Kirilov Haralampijev borio se za Penku svim srcem.

Odluka Agencije za bezbednost hrane ipak nije sprovedena. S obe strane granice svedoče da je Penka izuzetak jedino po tome što se uputila na zvanični granični prelaz, a inače i divlje i domaće životinje šumom redovno prelaze granicu, daleko od očiju administracije.

Život je ono što nam se dešava dok mi planiramo pravila i papirologiju. Birokratija je birokratija, krave su krave i neće se navići jedni na druge nikada.

Kako jedan službenik da objasni kravi da je otišla predaleko? Kako jedna krava da objasni službeniku da je svaka livada za nju Mekdonalds? Ne znam, ali znam da ne treba ni da pokušava.

Dobro jutro!

(Foto: All-free-download.com, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s