Ustanak (19. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

CRTICA NA MERU

Ne znam kako vi razmišljate, ali meni se čini da smo danas vrlo umereni. Neko će se možda začuditi pa reći: „Otkud to, kad smo neumereni u svemu“. I to je tačno. Preterujemo u jelu, piću, u hvaljenju sebe, u spavanju. Ipak ima nešto u čemu smo veoma odmereni. To je ono – kako ti meni, tako ja tebi. Ili, drugačije rečeno, u ljudskim odnosima, pazimo da slučajno ne uradimo malo više od nekog drugog. Zamislite da komšiji tek tako kažete „Dobar dan“, tako reći bez povoda! Šta bi pomislio o vama? Uostalom to se ne zna jer i on ne govori ništa. Ili drugi primer: zašto da ne podrazumevamo da je mušterija glupa kad joj svakog dana naplaćujemo više nego što treba, a ona ne primećuje nego plaća i učtivo nas pozdravlja? Tako joj i treba. Mera za meru.

Šalu na stranu, imam utisak da nas je strah od velikodušnosti. Da uradimo nešto ne brinući da li će nam se i koliko vratiti. Ili da oprostimo drugima ono što oni nisu nama. Ili da damo nešto do čega nam je stalo. Tačno je da za takva dela treba ne samo rešenosti nego i truda i odricanja. Zato je to nama tako teško. Neko će možda reći: „Dovoljno nam je da su ljubazni prema nama, elementarno. Do velikodušnosti je daleko.“ I ja se slažem s tim. Da ne „preterujemo“.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Anemone123)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s