Ustanak (22. jun – Crtica)

Piše: Kruna Pintarić

 

Tagujte Dositeja

Kombinovani test koji je rešavalo više od 71.000 osmaka obuhvatao je pitanja iz biologije, hemije, istorije, geografije. Jedno pitanje sa testa postalo je masovno deljeno po društvenim mrežama, upravo zbog odgovora koje su đaci nasumice pisali.

Pitanje se odnosilo na zagonetnu ličnost sa slike, a trebalo je dati odgovor o kojoj osobi je reč. Za jedne to je bio Herodot, za druge ALFRED Pikaso, za treće Mocart i tako u krug… Dositej Obradović, srpski prosvetitelj i reformator rođen sredinom 18. veka nije baš delovao kao poznat lik u glavama petnaestogodišnjaka.

Zatim, slike s njihovim odgovorima su, a ko drugi, plasirali profesori i ocenjivači, posle raširili „zgroženi, zgađeni i zgranuti“ roditelji i ostali kojima je to sve bilo jako zabavno. Jednima je bilo i tragično, uz niz uvreda na račun, pa, i mene i tebe i njih – svih.

Bilo je i duhovitih opaski, kao one da deca nisu prepoznala Dositeja jer nije tagovan na slici.

Lepo nam je kad smo ponosni što znamo ko je bio prvi ministar prosvete koji je doneo krompir ovde, a dosta je i radio na obrazovanju. Nije se verovatno ljutio ako ga ne prepoznaju, već ako blate struku, ili su lenji da se potrude. I deca kad su lenja isto sigurno nije voleo.

Zamislite da je tokom godina odrastanja bilo uobičajeno da vas roditelji, njihovi prijatelji, razni uzori, autoriteti, znalci, ismevaju na društvenim mrežama gde svi to mogu da vide. Kako biste se osećali u tinejdžerskom dobu da vam konstantno govore da ste sve gluplji, bezvredni, da nikad od vas ništa – i to sve baš od onih koji su vas ili doveli na ovaj svet ili čija profesija nalaže da vas nečemu nauče? Ali, stvaaarno nauče, a ne drže sliku prosvetitelja iznad table na kojoj piše svašta, a ne razumete skoro ništa.

Ogovaranje nije lepo. Nekad je zabavno, ali više govori o onom ko se pred publikom ponosno predstavlja kao svetac, a baca kamen i jede hleb.

Dobro jutro!

(Printscreen: društvene mreže)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s