Ustanak (25. jun – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Blago nama ako nam je fudbal najveća briga. Toliko toga nam se svalilo na nejaka pleća, ali, ništa zato. Uvek postoji neko ko će da iznese teret za celu naciju. Najbolje u svemu je da olako proglašavamo samo jednog krivca za ono što nas je snašlo. Dobro, u fudbalu je to odmah selektor koji zamislite, stoji sa strane terena i gleda bespomoćno igru svojih izabranika. U tenisu, krivac nam je Novak Đoković koji ne svraća u pekaru ili ćuftaru iako to nije radio ni kad je bio svetski broj jedan. Zna se i ko je jedini krivac u Srbiji ako dođe do blokade puteva, poplave zbog pljuska, niske otkupne cene maline, poskupljenja struje, štrajka ili pregovora u vezi sa Kosovom i tako dalje… A umemo li da pronađemo među sobom junake koji čine nešto za opšte dobro? Umemo, samo što ih posle kratkog vremena uvaljamo u blato i napunimo im usta istim da u odbranu ni reč ne mogu da izgovore. Izdaje, ucene, afere, pljačke, likvidacije i kidnapovanja, samo su deo naše stvarnosti u kojoj se preko noći zaradi više para od SMS glasova za rijaliti program nego što skupimo ako zatreba nekom detetu za operaciju. I opet, ko je tu kriv? Ja bih rekao većina onih koji busajući se u grudi junačke očijukaju sa šljkicama i silikonom, a sa druge sa nacionalnim i javnim interesom. Nema krivih, niti nevinih. Svi smo i dalje u istom čabru iz kojeg se širi miomiris naših naravi, svakako nezapisanih u genetskom kodu, ali razvijenih gledanjem oko sebe i poistovećivanjem sa onima koji su tu kraj nas. Za sada nam oponašanje ide odlično.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/niekverlaan)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s