Ustanak (26. jun – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

Napojena Crtica

Da li dajete napojnicu kad vas neko usluži? Ne morate glasno da odgovorite. Kako je i kada počelo davanje napojnice posle usluživanja, ne znam. Ali taj, hvale vredan, običaj traje već dugo, veoma dugo. I nije vezan samo za naše podneblje, već i za druge. No, kako se drugi ljudi u svemu tome ponašaju, ne možemo sa sigurnošću govoriti jer je to u domenu diskrecije. Drugim rečima, neki daju, neki ne daju ili daju malo. Priznajem da ne znam mnogo onih koji ne ostavljaju napojnicu. Nekako mu to dođe kao uljudnost i pohvala za nečiji trud. Ali konobari ne znaju unapred ko će im dati bakšiš, pa se oni, po pravilu, ne pretržu mnogo, pa šta bude.

Ima tu čudnih situacija u kojima ste i sami bili, sigurno. Ono kada su konobari spori, aljkavi, pričaju sa šankerom, ponašaju se familijarno, ili vas uopšte ne primećuju, donosi pogrešnu narudžbinu. A vi baš hteli da ostavite neki dinar. Šta uraditi u takvim prilikama? Na ovo pitanje ni danas nemam odgovor. To su one situacije kada biste hteli da nekome „očitate“ i terate „mak na konac“. Pa, ako se on već ne trudi, zašto bih mu ostavljala napojnicu preko i onako veće cene no što je proizvod koji sam naručila. I opet, kada dođe do plaćanja, nekako, ne možete. Uhvati vas neka čudna vrsta srama od sebe samog, pa ostavite makar šta. To su neobične dileme oko kojih, zapravo, ne bi trebalo mnogo da se pitamo. Kada bi postojala neka skala ljubaznosti koje bismo se pridržavali, pa shodno njoj i skala za čašćavanje, možda bi naše uslužne delatnosti bolje funkcionisale.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay/peter-facebook )

 

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s