Ustanak (4. jul – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

GSP Crtica

Čitala sam o vozaču GSP Beograd koji preko razglasa upozorava putnike da su džeparoši u autobusu. To je vozač na liniji 31 koji je vremenom naučio da određena grupa lopova ulazi na istom mestu u smeru ka gradu i odlučio da reaguje. Svaka čast za društvenu angažovanost ovog pojedinca! Pročulo se vremenom za njegov plemeniti gest, pa su i mediji pisali o hrabrom i fer vozaču koji pomaže sugrađanima koji se i onako gužvaju u često neispravnim vozilima, psuju i znoje, pa još, povrh svega, u toj bedi treba da budu i opljačkani. No, vozač je dobio batine. I o tome su mediji izveštavali i, nekako, snosili odgovornost što se naširoko pročulo o ovom šoferu sve sa linijom na kojoj vozi i lokacijom na kojoj lopovi obično ulaze.

Bilo je to pre nekoliko godina, ali sam ja prisustvovala tome tek juče. Da li je reč o istom vozaču ili nekom drugom, ne znam, ali šofer je, nakon što je primio putnike na stanici, viknuo „Čuvajte se lopova, ušli su u autobus. Pazite na stvari, molim vas“. Putnici su bili zbunjeni u prvi mah, a onda počeli međusobno da se posmatraju, prigrlili tašne i delovali zahvalno. Ovu crticu bih, zapravo, posvetila našem društvenom angažmanu i ličnoj odgovornosti. Da li smo i mi saučesnici nekog neprijatnog događaja ako ga posmatramo i ne reagujemo? Naročito ako se takva radnja ponavlja više puta i mi više puta ne reagujemo. Neko će reći – pa, eto, on je reagovao i dobio batine. Ipak, ne mora se svaki put proći sa fizičkim obračunom, a reagovati se može na različite načine. Možda je sve više negativnih priča u našem okruženju jer sve više ravnodušnosti među nama.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.comOpenClipart-Vectors, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s