Ustanak (19. jul – Crtica)

piše: Ru Šavr

 

PRETRPANA CRTICA

„Stvari nas pohode jednim svetom“, rekao je jedan mislilac. I to je tačno. To je neki svet koji nam vraća tačno onako kako se mi prema njemu odnosimo. Kada čuvamo stvari, brinemo o njima i upotrebljavamo ih kako treba, one nam pomažu na mnogo načina. Kad smo lenji i aljkavi, i naše stvari su takve. Kakvi smo mi prema njima, i one su prema nama. One mogu učiniti naš dan i život lepšim, ili nas obrukati. U svakom slučaju, one su ogledalo nas samih.

Nije svejedno šta i koliko skupljamo. I to nas odaje. A skupljamo ih u velikim količinama. Svaka kuća je puna stvari od kojih nam verovatno polovina ne treba. Ali smo prestali da obraćamo pažnju. Ima i onih koji ih gomilaju u toj meri da više ne mogu da uđu u pojedine prostorije, provlače se praveći hodnike između gomila kesa, kutija i džakova punih koječega. Takvi ljudi dokazuju da im je sve to potrebno jer su počeli da stvari doživljavaju kao deo sebe, na neki patološki način. A ima, opet i onih, koji nemilosrdno bacaju i predmete koji se još dugo mogu koristiti ili su draga uspomena.

Da li se mi to teško rastajemo od stvari ili od uspomena koje nam one vraćaju? Ili od onoga što smo nekad imali i onog što smo bili? Ili od predstave o nekome ili o nečemu? Izgleda da se čovek i nehotice pokazuje u svemu što radi. Sigurno je jedno: kako god da postupamo, upućujemo životu i svetu poruke. Neke lepe i neke loše.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Alexas_Fotos, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s