Ustanak (23. jul – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Opet mora da se radi, opet treba slušati priče koje nisu ispričane tokom vikenda, slušati filozofiranja i pametovanja. To je u Srbiji jutarnja slika takozvanih „jezičkih odeljenja“. A ima ih, još uvek. Za sve teme su stručne ovlašćene službenice. One znaju čak i kad je predsednik išao na VMA da primi hitno infuziju zbog iscrpljenosti i koja sestra je tada bila dežurna. Takođe, već znaju da je tokom vikenda premijerka putovala da zatvori berzu, molim te lepo. Ko je ona da nju zovu? Pa jedva da su Novaku to dozvolili, a zna se ko je Nole. Žena mu izabrala selo da tamo ide na odmor. Uh, baš mora ona da nešto stalno izmišlja i zanoveta. Nastavlja se niz opanjkavanja, još dalje. Znaju i da se ovo sada sa organima za doniranje opasno kosi i sa pravoslavljem i sa voljom pojedinca i porodice i bogtepita koga sve ne. Lično sam čuo dok sam proveravao račune. I da znate da više neću da plaćam iz fotelje. Ispadne prvo besplatno, kao, a kad uplata ne bude prikazana na računu za idući mesec, sam treba da dokažem ono što je tako lako dokazivo – čist sam kao suza, plaćam račune na vreme. A kome platiti račune kad za to dođe vreme, zbog toga što nismo pristali da budemo donori organa koji su možda nekome mogli da spasu život. Govorim u svoje ime, i kažem da mi je svejedno ako postanem biljka, ne daj bože. Kome takav trebam? Imam srce, nije slomljeno. Puno je kao kuća. Imam oko koje kao soko ali na daljinu. Jetra i bubrezi su takoreći još u celofanu. Nisam pio. Ali, šta mi to sve vredi ako sve zajedno ne radi kao celina? Moja prijateljica Marta ide na dijalizu svakog ponedeljka. Ona sigurno najbolje zna šta znači kad „ne može da krene gde i kad hoće, već gde i ako može“. Za to vreme, država se sprema da uredi oblast doniranja organa, a veliki broj protivnika ove ideje kako da državu spreči u toj nameri. Ako. Neka bolesni ljudi čekaju organ i svaki dan napajaju novom nadom da će se već nešto desiti, da će u poslednjem trenutku stići spas od nekih dobrih ljudi. U nadi da ih ipak ima u velikom broju, videh jednog koji na internetu napisa da ne da ništa od organa. Ne daj, prijatelju. Takvi kakve ti imaš, ne vredi presađivati. Već su pokvareni. Ne treba tu zakon, već opravka svima nama, u glavi. Dobro jutro!

(Foto: pixabay.comComfreak, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Uranak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s