Ustanak (24. jul – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

Volite li da slušate priče saputnika, da ne kažem sapatnika, u gradskom prevozu? Ko je vaspitan, taj gleda svoja posla, ima svoje slušalice u ušima i ne osvrće se oko sebe. Pošto sam ja ipak novinar, vrlo pažljivo gledam i slušam oko sebe zapažajući neobične pojave. Lepo stanem tamo negde oko sredine, da nikome ne smetam i naćulim uši ali i pojačam dioptriju. Prvo sam video znak na kojem je grafički prikazano kako neki muškarac drži ruku pribijenu uz žensko telo i to baš na nezgodnom mestu, tamo negde oko bokova. Onda sam čuo razgovor u kojem je jedan od naših starijih sugrađana objašnjavao da je u toku akcija hvatanja manijaka koji nasrću na žene po autobusima. Odmah se čula odobravajuća larma nekoliko sredovečnih dama koje na prvi pogled uopšte ne izgledaju tako ugroženo da bi zbog njih pravili „akcije“ kako reče dobroćudni penzioner. Navikao čovek na kupovinu, pa mu je kampanja isto što i akcija. Onda se dogodilo da sam zbog komešanja u zadnjem delu vozila usmerio pogled ka zadnjem delu autobua. Tamo je mladić je, a ne devojka, galamio na drugog muškarca da ga ne dodiruje. Ovaj se nevešto izvlačio, autobus je stao, a on je izleteo kao poparen. Za njim odmah krenu larma: Eto, to su ti što napadaju poštene žene, povikaše stariji sedeći putnici, neugroženi ovom situacijom a onda se čula ispravka od naprednije informisanih da je to bio jedan od „onih“ što vole muške. Mnogo pogrdnih reči na račun manijaka koji je pobegao, izrečeno je u kratkom dahu već nervoznih putnika. Znate već ono, standardno. Ma što nije mene pipao, video bi on, ja bih njemu… A u stvari, kampanja kojom se skreće pažnja na poštovanje tuđeg telesnog integriteta u vozilima javnog prevoza, nije samo obična nalepnica na vratima vozila. Još samo da to razumeju i oni kojima je namenjena. To one sa slušalicama u ušima ne zanima. Sem, ako u gužvi ne osete neke neobične dodire koje ni u snu ne bi poželeli da osete, pogotovu u gradskom prevozu.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/geralt, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s