Ustanak (7. avgust – Crtica)

пише: Дејан ГРУЈИЋ

 

Женски род је угрожен. Статистика то говори, каквим год се истраживањима на ту тему бавила. Женском роду припрадају све несрећнице које трпе насиље у породици, неке и на послу. Закон за заштиту тих жена постоји, али, сигуран сам да их није баш све заштитио. И Аница Добра је жена која је пре неки дан претрпела насиље у виду чаше пива којом су је бахати посетиоци једног фестивала у Црној Гори погодили у главу док је на бини певала. Ћирилица, која је такође женског рода, полако се, нашом добром вољом полако удаљава, а ми је сада када је већ далеко од нас, покушавамо заштитити законом. Одавно је познато да кад дође време да нешто штити закон, то нешто, сигурно неће бити сасвим заштићено. Дуго нисмо примећивали, или, нисмо гласно јаукали због потирања службеног писма. Рачунари који су нас натерали да научимо енглески, постали су један од често помињаних разлога што смо престали да се служимо, како стручни људи тврде, једним од најсавршенијих писама на свету. Још нисмо успели да утврдимо шта и од чега штитимо јер расправа међу лингвистима увелико траје. Ако и одлучимо да ћирилицу вратимо на велика врата, да постане оно што је у неким другим државама, да ли ће та одлука бити довољна да натерамо себе да то што смо одлучили и применимо. Законима се не може ништа одбранити све док они који примете разлоге за заштиту сами не направе тај фамозни први корак. А шта је у нашем случају први корак? Да ли притиснути стварношћу која обилује многим, за обичан свет нерешивим егзистенцијалним проблемима, имамо уопште времена да мислимо о свом изворном писму. Богатство је када и ћирилица и латиница могу да пренесу наше мисли без измишљања нових слова, а с намером да те исте мисли буду мудре, јасне и некоме корисне. Нека се пише, нека неко стално бележи шта нам се заиста дешава, а то ће сигурно једног дана имати велику вредност било да је написано ћирилицом или латиницом. У супротном, проћи ћемо пред историјом и будућим поколењима као Аница Добра у Црној Гори. Брине ме само то, што сигурно знам, да ће у тој чаши, којом према нама замахне историја, бити нешто много горе од пива.

Добро јутро!

(Foto: pixabay.com/Erdenebayar, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s