Ustanak (21. avgust – Crtica)

piše: Ru Šavr

NAIZMENIČNO USMERENA CRTICA

Mora se priznati da danas mnogo zavisimo od struje – naizmenične, a i one jednosmerne. Bez njh smo takoreći bespomoćni. U vrele letnje dane, često pomislim: „Samo da ne nestane struje, pa da ostanemo bez klime“. A to je tek ništa. Gde su sve druge, mnogo važnije stvari?

Mora se priznati i to da je današnji život upravo zahvaljujući mašinama i aparatima na struju mnogo lakši no nekad, iako o tome skoro nikad ni ne mislimo. Tu su i automobili i skuteri na struju, i još mnogo toga što predstavlja deo budućnosti koja se smeši. I naša voljena elektronika je na struju, mislim na kompjutere i tome slično. U prodavnicama – aparati za merenje, vage, kase… To su i dalje sitnice našeg svakodnevnog života. A šta je tek sa industrijskim postrojenjima i raznim vrstama proizvodnje, da ne govorim o operacionim salama? Kako bi se tek onda stvari zakomplikovale? Mi u Srbiji, još i znamo, osetili smo na sopstvenoj koži. Mislim ovde na ono kad nestane struje, pa čoveka obuzima bespomoćnost. Ne mora baš da se nađe u liftu ili zarobljen u nekoj prostoriji. Ali mnoge stvari onda ne mogu da se urade i život se parališe. Tako brzo.

Da se nismo mi previše opustili i zaboravili koliko od nje zavisimo? Čini se da je vreme za alternativu. Sunce, vetar, ko zna šta sve, al’ krajnje je vreme…

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Free-Photos, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s