Ustanak (3. septembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Ako vaše dete polazi u prvi razred, ne brinite. Bez obzira što će školska godina početi sa tri dana zakašnjenja, zbog vikenda, posle konsultacija sa najemintentnijim stručnjacima za kreativno predviđanje budućnosti, saznao sam da će ova godina biti veoma uspešna. Najpre, đaci koji u školu polaze posle čuvenog predškolskog obrazovanja i vaspitanja, imaju odlične predispozicije da ne prisustvuju nastavi jer su nastavni programi za njih takva laganica, da oni mogu cele godine samo da igraju lastiša ili fudbalice. Učiteljice koje će se pozabaviti o svom jadu koji je u vezi sa uvođenjem novih tehnologija u obrazovni proces, neće imati vremena da podignu glavu sa uputstava za upotrebu učila i savremenih uređaja i deca će zbog toga dobiti veliku stvaralačku slobodu da rade šta god im se prohte. Skoro, pa kao u Finskoj ili Švedskoj. Iako će nam dečica u prvom razredu znati sve što je propisano nastavnim planom i programom,u stvari će samo uspeti da pogube koncentraciju jer će jedva čekati da zvoni. To znači da će jedva čekati i kraj školske godine, mada su raspusti vrlo lepo isplanirani da se četiri puta odlazi na slobodne dane. Ništa se u programima nije promenilo, a i ako jeste sve je to kozmetika. Kredu zamenjuje šaranje po ekranu tableta, pa to liči na prepotopsko iskustvo moje babe koja je u školu pre sto godina nosila tablicu i kredom šarala po njoj usku tanku uspravnu debelu uz samo jednu šaku pasulja. Okreće se krug. I dok ste rekli reforma, eto vama mastera, ili doktora nauka u kući, koji možda neće umeti da ošlajfuje stolariju ili ušije dugme, ali će zato ceo dan da vam gunđa kako je sav trud bio uzalud, jer mu iz inostranstva nije stiglo pozivno pismo za posao. A kao da je juče bio polazak u školu, priredba i aplauz za malog prvaka. Sve se promenilo, samo je škola ostala na svom mestu, renovirana, svakako, u rekordnom roku.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/LTDatEHU, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s