Ustanak (5. septembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

Bio je savremeni mudrac. Svako pojavljivanje u javnosti, izazivalo je veliko interesovanje. Dok je on besedio, čuo se samo muk, pa aplauz kad bi zaćutao. Slušali su ga i obožavali i stari i mladi. Vladeta Jerotić, vitez slobodne misli i uma imao je rešenje za muke koje su nas opsedale. Umeo je da oslobodi okovane u predrasudama ukazujući na svetle primere u opštem besmislu sadašnjosti. Pokoravao je one koji su sebe smatrali pametnim vlastitom snagom duha i mudrosti koja kao da mu je bila od Boga data rođenjem daleke 1924. godine u Beogradu. Bio je ime i prezime naše pameti i slobodnog izražavanja stavova o stvarnosti koju smo živeli. Lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, svestrani erudita i akademik SANU, a pre svega ljudina koja je za svakoga imala dovoljno vremena da popriča na razne teme, od filozofskih, istorijskih ili biblijskih. Bio je lekar za dušu, motivator i podstrekivač na dobra dela. Predavao je Pastoralnu psihologiju i medicinu na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu kao kao profesor po pozivu. Objavljivao je dela iz graničnih oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije. Nebrojena su predavanja koja je održavao širom nekadašnje Jugoslavije, a u poslednje vreme gostovao je na radio i TV stanicama u Beogradu gde je povremeno i nastupao na izuzetno posećenim tribinama. Bio je član Udruženja književnika Srbije, Medicinske akademije i SANU. Nagrađivan je više puta. Dobitnik je počasne diplome „Narodni učitelj“, Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, zatim Velike povelje „Brankovog kola“ Nagrade za životno delo „Dositej Obradović“ i mnogih priznanja koja su pristizala iz zemlje i sveta. Napisao je 32 knjige, ostavio iza sebe trag u pamćenju mnogih koji su zahvaljujući njemu pronašli brojne odgovore na pitanja koja su ih tištila. Bio je tih, blag, umeren, mudar, a najpre skroman čovek koji je oko sebe širio dobrotu i mudrost. U to ime, večno pamćenje za Vladetu Jerotića koji je to svojim delima zaslužio i zadužio nas za sva vremena.

(Foto: pixaby.com/stheaker)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s