piše: Dejan Grujić
Zamirisala je paprika širom Srbije. Početak septembra za većinu nas predstavlja alarm da je došlo vreme da se misli na narednu zimu. Mnogo smo gladni pa trpamo u zimnicu sve što nam padne šaka po akcijskim cenama. Takvi smo, ne pravimo računicu o tome da li je nešto povoljnije ili nije, važno je da je domaće, i da je zdravo. Neprskano. Nekako ispod streha improvizovanih poljskih kuhinja zapodeva se ovih dana mnogo tema. Ima mnogo da se peče i ljušti, zatim i kuva pa to ume da bude i dosadno. Eto razloga da se iz džepa vade priče za ubijanje vremena. Priča se među ajvardžijama između ostalog o tome da su počele sezone rijaliti programa, da su to najskuplji „projekti“ da će biti luksuza ali za ukućane koje odaberu producenti. Narodu ostaje da ljušti, mislim papriku, i gleda u ekran odakle će nas bombardovati psovkama začinjenim kadrovima umetničkih slika, gliserima, veštačkim jezerima i dvorcima od suvog zlata. Ne baš glasno, priča se oko pečene paprike, i o slučaju gde je jedna starica uzela pravdu u svoje ruke i presudila investitoru koji je hteo baš njen plac za izgradnju stambene zgrade. Dok se stvari ne razjasne i utvrdi ko je zakazao od nadležnih za ovakvu vrstu problema, svi su generali. Bitka je završena, a iza nje od svega što sam čuo, najviše mi u glavi odzvanjaju Nušićeve replike koje i posle toliko decenija nisu izgubile na aktuelnosti. Dakle, i dalje ljuštimo. Neko papriku, neko jezik, a neko i zakon. Samo napred, sezona je počela, tek će da nas peku i kisele.
Dobro jutro!
(Foto: pixabay.com/dfespi )