Ustanak (11. septembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

 

U ona davna vremena umlja i bezumlja, naše školstvo je negovalo kategoriju „društveno koristan rad“. To je podrazumevalo da se subotom ode u školu, pokupi i počisti otpad u dvorištu, skupe stare novine i staklena ambalaža ili pomogne oko radova koji su se redovno obavljali na sanaciji ustanove. Onda su došla takozvana „nova vremena“ koja su dovela do potpunog zapostavljanja ove aktivnosti učenika, pa se na to skoro i zaboravilo. Onda su usledile različite revolucije, ponajviše tehnološke koje su dovele do lakog pristupa kojekakvim medijskim sadržajima koji su prema mišljenju stručnjaka bili jedan od faktora poražavajućeg porasta nasilja među decom. Projekti kojima se želelo podstaći suzbijanje vršnjačkog nasilja kao da su bili pisani za odrasle a ne decu, iako i njima nisu bili nekorisni. Iz tog razloga, a posle brojnih ilustracija nasilja po društvenim mrežama objavljenim kao dokaz nedela, stižu nam i nova pravila koja već važe u školama. Ponovo se uvodi taj društveno koristan rad. Između ostalog, umesto izricanja kazni tipa „jedinica iz vladanja“, ubuduće će mali izgrednici morati da svoje grehe „okajavaju“ tako što će ih odraditi. Na primer, uništavao si školsku imovinu. U tom slučaju moraćeš da napišeš sastav o tome kako je u istoriji uništavano kulturno blago nekog naroda, ko je to i zašto činio. Dobićeš ocenu i na taj način razumeti šta su posledice takvog rušilaštva. Ili, pretukao si druga ili drugaricu. Opet moraš da pišeš o tome, pa da se posvetiš uspostavljanju zdravih odnosa sa vršnjacima, tako što ćeš, recimo da nosiš ranac onome koga si ponizio i povredio. Hajde da se ponadamo da će ovo doneti rezultata, mada lako se može skliznuti u rejon narušavanja dečjih prava koje smo sami zakonima uredili. Živ bili, pa društveno korisno videli.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/KenFukunaga)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s