Ustanak (21. septembar – Crtica)

piše: Dejan GRUJIĆ

„Izvini molim te, da li su oni normalni, uopšte?“. To pitanje sam postavio sebi, ali i mom prijatelju čiji sin ide u prvi razred osnovne škole. Posle samo petnaest radnih dana u školi, mališan je od učiteljice dobio nekakav test u kojem se nalazio jedan čudan zadatak. Naime, u dva reda poređana su po tri pravougaonika. Od sedmogodišnjaka koji još ni pertle ne ume sam da sveže kako treba, a nekmoli zna šta je to geometrijski oblik, mudri kreator zadatka očekuje da prebroji koliko ukupno ima pravougaonika na slici. Nije odgovor šest, ako ste to prvo pomislili. Stiglo se do 18 pravougaonika, pod uslovom da se svaka unutrašnja ali i spoljašnja linija tog oblika od dva puta po tri pravougaonika tretira kao moguća stranica pravougaonika. Šta sad kažete, nije vam jasno? Kaže meni tata mališana da je pitao učiteljicu otkud joj takav zadatak u testu, pa još i znak pitanja na ponuđeni odgovor mališana, a ona je samo rekla: „To je greška, ovo je zadatak za učenike četvrtog razreda“. Opet ja njemu kažem, „nije nego“. Šta u stvari mi hoćemo od dece? Da li pokušavamo da ih zainteresujemo da složene zadatke rešavaju kroz igru, kao na primer Finci ili Šveđani, ili hoćemo da im kao pravi Srbi ubijemo svaku volju da se posvete razvoju pre svega mašte i ideja kako da učine svoju zemlju lepšom i bogatijom. Znamo dobro gde smo mi a gde su Šveđani. Oni ne broje pravougaonike, oni ih kreiraju i prodaju svetu. Ne treba deci crtati da nismo sposobni da smislimo kako da ih obrazujemo, vide to oni sami. Posle nam je đavo kriv, kada izgube volju za napredovanjem u učenju, pa samo otaljavaju školu svesni da nije korisna. Ko zna koliko će mama i tata širom Srbije, koje tek čekaju zadaci bez smisla i svrhe, na pitanja svojih naslednika kako nešto da reše moći samo da odgovore: „Da li su oni normalni, uopšte?“. Evo ja odmah odgovaram da nisu.

Dobro jutro!

(Foto: Dejan Grujić)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s