Ustanak (4. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

CRTICA U NOĆI SLEPIH MIŠEVA

Približava se noć slepih miševa. Obeležava se u subotu, 6. oktobra i to po 17. put. Možda se neko začudio i pita se kakva je to noć. Da li ona u kojoj ove životinje kuckaju krilima na prozore i prepadaju nas, ili kruže oko uličnih svetiljki, ili se katapultiraju kroz otvorena vrata terase u naše stanove, ili beže od onih koji bi da im čupaju krilca, ili nešto sasvim drugo. Osim bežanije, ostalo pomenuto dešava se u letnjim i jesenjim danima i ovako i onako. Da li treba biti budan u ovoj noći? Ko nema ujutru mnogo posla, može i da proba. Možda će se neki od njih i pojaviti – baš u vašem domu… Takvi su slepi miševi, naročito u jesen. Kažu da ih ima na stotine vrsta, uglavnom žive u pukotinama starih fasada, tvrđavama i pećinama. Sada su posebno aktivni, pred zimu u kojoj odlaze u hibernaciju. I kako se biolozi trude da nas o njima obaveštavaju što redovnije da bismo ih se manje plašili, trebalo bi da se manje plašimo kad neki od ovih stvorova uleti u kuću. Poenta je da ova mirna i, u stvari, veoma korisna bića ne treba dirati niti ih se plašiti, već ih pustiti da odu odakle su došli, ili pozvati one koji umeju da ih podsete da za njihov život ima i zgodnijih mesta od naših tavana i soba.

Bilo kako bilo, u ovom gradu ima mesta za sve, pa i za slepe miševe. Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Angeleses)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s