Ustanak (8. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ima jedna stavka u računima za komunalije koja se naplaćuje zbog čišćenja priobalja i uređenja i zaštite reka. Nisam siguran da te pare idu u pravom smeru, naročito nakon tužnih fotografija koje su osvanule na mrežama pre neki dan nakon povlačenja Dunava, pa i Save. Nizak vodostaj, uslovio je pojavu smeća i otpada na obalama pored kojih pešaci pokušavaju da šetaju. Nije da nije, čistilo se oko priobalja ko zna koliko puta do sada, čak su nam i političari pokazivali kako to treba da radimo, ali naša svest je ipak ostala negde na dnu mulja koji je otkrio šta sve bacamo u reku misleći da će ona to negde već odneti. Ekologija nam je često tema brojnih skupova gde se zaričemo u doslednost u očuvanju prirode, ali rezultati pokazuju šta smo, ko smo, i kakvi smo. Dovoljno je krenuti u šetnju i već posle samo nekoliko trenutaka možemo da vidimo koliko je važno to što ćemo uskoro plaćati kauciju za sve vrste ambalaže u plastičnom obliku. Najviše je granja, što i nije tako strašno, koliko je strašnija pojava leševa domaćih životinja. Nisam siguran da je neka krava ili kobila poželela da se baci s mosta ili obale u reku i tako okonča život. Neko ju je tu morao dovući, a ko bi drugi nego čovek. Svi mi živimo nizvodno, misao je koja jasno govori kad ćemo se promeniti i učiniti nešto što će biti isključivo u našu korist. Ne zaboravimo i to da vodu pijemo iz reka, istih onih koje se ponekad pobune pa nam vrate sve ono što pobacamo u njih. Neka samo prljamo, sve će nam se vratiti.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Rafael_Neddermeyer, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s