Ustanak (23. oktobar – Crtica)

piše: Ru Šavr

SAJAMSKA CRTICA

O Sajmu knjiga bilo je reči u jučerašnjoj Crtici, pa i ovog jutra nastavljamo sa tom temom. Samo na malo drugačiji način. Ko je prvog sajamskog dana požurio do Hale 1, 2 i 4, sigurno je pun utisaka. Čim se čovek popne na plato dočekaju ga bilbordi, panoi, rolapovi, transparenti… Na svima se hvale nova izdanja. Ima tu i reizdanja, klasika, kojekakve literature koja nema veze sa književnošću u užem smislu, svega i svačega. Kao i uvek.

Na nekim bilbordima su i stara, veštački podmlađena lica davno aktuelnih osoba čija delatnost ni tada nije imala veze sa pisanjem. Na isti način, ističu se knjige osrednje, ili male vrednosti. One nam obećavaju uživanje u čitanju i zanimljivostima. Ne manjka ni prisustvo poznatih lica i onih koji bi da to budu. A ima i onih koji, odgovarajuće obučeni, diskretno obavljaju svoj posao vezan za ovakve prilike i trude se da ne budu preterano uočljivi. Nasuprot njima tu su i ljudi koji bi da privuku pažnju po svaku cenu – izgledom i ponašanjem, kad već ne mogu dobrim pisanjem. Jedan naš satiričar je prošle nedelje izjavio: „Ostalo je još tri dana do sajma, taman ima vremena da naše „spisateljice“ napišu i objave knjigu“.

To su slike na koje smo se navikli, pa se na njih niko mnogo i ne obazire, čak sve te pojave smatramo normalnim – od toga da šund ide u prvi plan, a da prava literatura mora da se bori za svoje mesto, pod izgovorom da je takav trend. A zapravo je obrnuto: još uvek nam znače dobre knjige.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/comfreak, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s