Ustanak (29. oktobar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Počela je sezona slava u Srbiji. Svi znamo i time se dičimo da navodno jedini imamo takvu instituciju odavanja počasti porodičnom svetitelju, mada postoje razne varijacije u regionu čak i među pripadnicima drugih religija. Ono što nas posebno odlikuje jeste preterivanje u svemu pa i u „pravoslavljenju“. To što mi strpamo na slavsku trpezu, to beli svet ne može ni da zamisli. Prvo, predjelo. Gostima je na raspolaganju milijardu kalorija smeštenih na ovalne tanjire. Čarobni zalogaji u vidu sireva, kajmaka, pršute, dimljene slaninice, kiselih krastavčića ili paprike, ruske i ostalih salata punih majoneza, potom kiflice, pogače, pogačice, saftovi, razni umaci, sosovi, i slično posluže se samo da bi se malo otvorio apetit. Obavezno ide aperitiv, kajsija, šljiva, jabuka, dunja, dudovača, travarica, samo da se malo oraspoložimo i opustimo. Onda na red dolaze supe i čorbe. Treba li da kažem da je sve domaće, ništa iz kesice, uvek prezačinjeno. Na supu se naslanja prirodni naslednik rinflajš, kombinacija kuvanog krompira, šargarepe, goveđeg i živinskog mesa. Sledi potom džiger-sarma, ali proverena uz dodatak kiselog mleka ili pavlake. Tek tada se iznose veliki tanjiri sa prasetinom, jagnjetinom, jaretinom i veoma retko roštilj. Smatra se da je roštilj neprikladan za slavu jer se ohladi a podgrejan „nije ni za šta“. Sitni kolači kojih treba da bude navodno devet vrsta, ponegde i uglavnom uz njih idu torte sa dva kila šećera na jedno parče pa onda sokovi, pivo, vino, rakija obavezno, kisela voda… Sve ovo važi za domaćinske kuće; oni koji po kafanama slave slavu i prave vrisku sa rijaliti scenografijom cupkanja, podvriskivanja i bahatluka nisu vredni pominjanja. Ali, šta kad prođe slava? Domaćin će da se duboko zamisli nad računima a gosti će kod lekara na odmašćivanje arterija ili na sledeću slavu. I posle neki kažu da smo u krizi, ili da smo se ugojili jer smo morali na sve slave da ne uvredimo prijatelje, rođake, kumove ili komšije. A ide i naša slava, pa ko će nam doći, zaboga? Život je lep u jesen, naročito u Srbiji.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/ulleo, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj, kako se ono zove?" Za pete: Davkin gazda (Davka je najluđi pas na svetu) Za šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za one kod kojih radim, a koji traže sponzora: "Legenda" Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za kasirke u samoposluzi: Onaj neobrijani što stalno kupuje i veliku kesu Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s