Ustanak (6. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

UZAJAMNA CRTICA

Ovih dana u vrtu Italijanskog kulturnog centra biće otvorena mala biblioteka od dvadesetak knjiga za koju važe neuobičajena pravila. Po principu – uzmi i ostavi – čitaoci će moći da pronađu neko omiljeno ili nepoznato delo i da za uzvrat ostave nešto po svom izboru. Tako će u biblioteci uvek biti knjiga, iako će se stalno uzimati. Biće to, takoreći, bunar želja bez dna. Nije ovo prvi takav koncept u Srbiji, ali vredi ponovo pohvaliti ovakvu stvar.

Ima ovakvih, lepih zamisli u svetu, odavno. Nama se još nešto nije “zalepila“ na širokom planu, iako postoje biblioteke sličnog tipa u Nišu, Kraljevu i Novom Sadu. Ali njen princip je, nesumnjivo, dobra ideja, koja zaobilazi sve formalnosti.

Možda će se neko zapitati nije li potrebno izvesno predznanje za ovu razmenu i kakve ćemo knjige ostavljati. Hoće li neko uzeti više, a ostaviti manje? Nek bude kako bude, važno je da ovakve biblioteke postoje.

Čini mi se da bi se ovaj princip mogao povezati i sa drugim opipljivim i neopipljivim stvarima. Na primer: ja vama dobro raspoloženje, vi meni dobro raspoloženje. Ili, ja vama pozdrav sa osmehom, i vi meni istom merom. I tako to. Koliko samo dobrih ideja može da se izvede iz ovakvih uzajamnosti! Nastavite niz…

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/Pexels, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s