Ustanak (12. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

UČENA CRTICA

Posmatrajući veliki broj privatnih škola, sve više shvatam koliko je redovno školovanje velika privilegija. Nije da su toga đaci uvek svesni. Još ako se izabere neka srednja i da se, po mogućstvu, živi u gradu u kome takvih škola ima, to jeste velika stvar o kojoj ne mislimo dok učimo. Dok učimo, brinemo, jednostavno, o drugim stvarima. Nekad je lako i bezbrižno, nekad teško i s naporima. Nema tog učenika koji se barem neki put nije ujutru rano probudio i pomislio kako bi mu bilo lepše da odspava još malo, umesto da ide u školu i radi pismene zadatke. A tu su i predmeti koji se ne vole, ili ne razumeju. O profesorima da ne govorim. Čini mi se da je upravo zbog njih i opštih uslova, u međuvremenu i nikao tako veliki broj privatnih škola. No, sa mukama ili bez njih, đačko doba je najlepše, tu nema sumnje.

A kako je tek onima koji ne mogu da dođu do škole, a hteli bi, ili onima koji moraju da rade, pa da kasnije nadoknađuju izgubljeno ako u tome uspeju uopšte? Ova tema mi je na pameti jer danas, dok je u školama neradan dan. Većina sigurno i ne misli koliko će im kasnije, ukoliko nastave sa visokim obrazovanjem, biti teže. Zbog plaćanja, napornog učenja, ali i sve većeg broja visokoobrazovnih ustanova o čijoj pozadini ne znamo mnogo.

Iako se danas ne ide u školu i stigao je zasluženi odmor, ostaje podsećanje da se svako učenje isplati i da vam znanje nikada ne može biti oduzeto. Zato, hrabro u novi dan.

Dobro jutro.

(9

(Foto: pixabay.com/stux, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s