Ustanak (27. novembar – Crtica)

piše: Ru Šavr

POTROŠAČKA CRTICA

Pretpostavljam da ćete i danas, kao i svakog dana, ići u snabdevanje. Donećete kući hleb, mleko i raznorazne grickalice, slatkiše i kućne potrepštine. Višečlana porodica, znamo to iz iskustva, potroši prilično hrane na dnevnom nivou. I šta ćete: ponesete neku torbu ili kolica pa svratite do prve samoposluge i tražite šta vam treba.

Ali, dešava se jedna pojava sa ovim u vezi. Ima takvih samoposluga u kojima se zaposleni na kasi preračunavaju i dešava im se, baš svakodnevno, ili iz sata u sat, da ne kažemo – mnogo češće, da pogreše, pa traže od vas više novca nego što iznosi račun. Dešava se da permutuju cifre, da ne vrate kusur kako treba i tome slično. Da ne pominjem ono – mogu li da vam dugujem dva dinara? Često se kupci žale nadležnima, a oni sležu ramenima. Eventualno konstatuju da takvih pojava ima, i to baš u onim najrasprostranjenijim lancima prodavnica, i na tome se završi. No, nedavno sam čula za prvi konkretan savet: da se ne kupuje više od dva artikla u jednoj prodavnici. Tu ona pijačna matematika pomaže, dva i dva su još uvek četiri i kasiri neće moći da tek tako zaračunaju više nego što treba.

Ali, kako sprovesti taj savet u praksi? Koliko samoposluga i raznoraznih prodavnica treba obići dok se ne kupi sve što vam treba? A šta ako u kraju nema više od jedne samoposluge? Šta ako je i ona daleko? I, uopšte, koliko sati treba provesti u kupovini dnevno?

Ta pitanja tek čekaju odgovore. A dotle, pripazite na novčanike.

Dobro jutro.

(Foto: pixabay.com/richardsdrawings , ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s