Ustanak (3. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Da li ste skoro bili u prilici da susretnete nekoga kome je vaša pomoć neopohodna? Zamisliste samo situaciju da u obavljanju redovnih poslova, nailazite na nepremostive prepreke? Ili, možda, da ne čujete ništa što se dešava oko vas? Kako bi bilo da sebi stavite povez preko očiju i takvi krenete napolje? Osobe sa invaliditetom danas širom sveta podižu svoj glas i traže samo da ih primetimo i da im ne otežavamo funkcionisanje tokom obavljanja redovnih obaveza. Imam drugaricu koja nikako ne može da se podvede pod osobe kojima je pomoć drugih potrebna, iako je očigledno da bi joj bilo lakše kada ne bi morala da koristi pomoćna sredstva za kretanje. Pritom, svaki put dobija napad anksioznosti kada treba da se popne strmim stepenicama na posao, uđe u autobus, ili mora da prođe neočišćenim, ledom prekrivenim trotoarom. U njenim očima je uvek radost, a zagrljaji koje pruža svima koji to zaslužuju, nemerljivo su dragoceni. Školovana je i spremna da se bori, radi, voli da putuje, upoznaje nove ljude, i iako se malo teže kreće – to je jedino što je svrstava među one koji danas vape za podrškom nas, valjda zdravih i pravih. Ima sjajnog dečka koji je voli, podržava i prati, i ne, ona nije neko ko bi mogao reći za sebe da je bez sreće. Ima prijatelje, a ona kvalifikacija „osoba sa invaliditetom“ ni danas neće biti njena lična karta, već samo podsećanje da treba još više svi mi oko nje da je volimo, podržavamo i čuvamo kao redak biser koji je ukras onog već pomenutog zagrljaja. Danas je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom. Pomislite na to danas, ako ste važni, ako od vas zavisi nešto što bi bilo od pomoći ovim osobama. Ili možda odlučujete o prilazima, čišćenju snega, uslovima za školovanje, lečenje i zbrinjavanje ovih naših cvetova rasutih pustinjom sebičluka, nerazumevanja, okretanja glave i gluvih telefona opet nas, valjda zdravih i pravih.

Dobro jutro!

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s