Ustanak (6. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Ima tome već nekoliko godina da se Srbija graniči sa četiri države članice Evropske unije. Dve od njih, Hrvatska i Mađarska, naše su međe prema zapadu. Srbija je tranzitna zemlja pa se tokom leta dešava često da kolone automobila sa turistima i takozvanim putnicima u tranzitu čekaju više sati, a onda, u jesen i zimu, ako izuzmemo praznike, dolazi do zatišja. Putnički automobili i autobusi ne čekaju duže od pola sata na prelazima. Međutim, to ne važi za takozvane teretnjake. Njima je sezona čekanja ista i u letnjem i zimskom periodu. Zamislite samo kako je to kada vozite više stotina kilometara na dan celom Evropom, upravljate alom od mašine koja je puna robe koju treba bezbedno dopremiti do naručioca posla, a onda stignete na granicu, i tu bez ikakve informacije čekate. Sat, dva, tri, pet, devet, nekada i više od dvadeset četiri sata čekaju svi koji bi da krenu kamionima i šleperima iz Srbije ka Evropi ili obratno, svejedno je. Razmišljam nešto, kako ti vozači troše te sate uzalud. Koliko kilometara je zauvek propalo zbog čekanja da se pređe iz jedne u drugu državu, takoreći iz jedne u drugu zonu. Za sat vremena, bar 70 kilometara, pa puta devet, pa puta nekoliko hiljada, i dolazimo do neverovatnih podataka o milijardama godina provedenim na graničnim prelazima. Razumem ja da treba sve proveriti, naročito od kada je krenula migrantska kriza i krijumčarenje svih vrsta, ali zar ne može to nekako da se uz naprednu tehnologiju ubrza? Recimo, ti skeneri i ostala čuda, pa onda administracija, carine, i sve što prati ove ljude koji samo žele da što pre završe putovanje, i na kratko se vrate porodici, mogu bar malo da ubrzaju prolaz kamionima i šleperima i pomognu kao i u slučajevima kada mi putujemo automobilom. Znam da me sada slušaju stručnjaci za saobraćaj i bezbednost, i smeškaju se rezonojući kako pojma nemam šta pričam. Imam, imam pojma. Ne znate vi kako je porodicama ovih ljudi. Pogotovu deci koja čekaju oca koji „samo što nije prešao granicu“. Moj je otac kao profesionalni vozač krstario putevima širom nekadašnje Jugoslavije i Evrope vozeći čuvenu „Rabbu“, pa sam to i lično iskusio. Ostalo mi je sećanje od tada, a danas, dug prema svima koji čekaju na prelaz granične linije, da makar znaju, da znam za njihovu muku i iskreno saosećam. Neka to čekanje ako baš mora da se trpi, prođe što pre.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.com/markusspiske)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s