Ustanak (10. decembar – Crtica)

piše: Dejan Grujić

 

Juče me je zvala školska drugarica iz Češke. Već nekoliko meseci je tamo. Radi. Kaže, nije joj težak posao. Ne žali se na platu. Poslodavca i ne poznaje. Iz malog mesta u Srbiji, pobegla je na „privremeni“ rad u inostranstvo, bežeći od mobinga kojem je bila izložena od strane lokalnog biznismena. Žao mi je što je svoju budućnost vezala za tuđu zemlju, ali i drago što je najzad pronašla parče svog vedrog neba. Sinoć sam čuo i školskog druga. Nije završio visoke škole. Ostao bez posla onomad. Kaže da sada radi u perionici automobila i tepiha i da je srećan. Gazda mu je dobar jer mu redovno isplaćuje platu, a i prijavljen je. Ima pedeset godina i misli da je kao bivši šef računovodstva u nekadašnjoj gigantskoj firmi imao sreće da opet nađe posao. Kakav-takav, ali posao. Neko nema čak ni to. Jedino što ga malo muči zdravlje. Često ima probleme sa upalama koječega. Rođaka sa sela nam stigla na kafu da prekrati vreme do polaska autobusa. Nije joj ni do čega. Dete joj studira u Kosovskoj Mitrovici. Svaki dan, kaže, nova tenzija. Iako je kriza, tamo se uprkos svemu studira, i profesore ne interesuje da li se studenti plaše ili ne. Oni traže da se obaveze redovno ispunjavaju. Bezbednost je ugrožena svima, ali „živ se čovek na sve navikne“. Samo da bude mir, da ne ispadne neki haos, poručuje ona dok čeka da krene put južne pokrajine i odnese hranu i čist veš. Ispraćamo je, prolazeći pored kontejnera gde dečak od pet godina, zajedno sa majkom, koja jedva da je prešla dvadesetu, tranžira pobacan hleb i ostatke povrća koje je neko bacio. Flaše na jednu, kore starog hleba, kupusa i zelene salate sa parčićima sirovog krompira na drugu gomilu. Majka u jednom trenutku pronalazi malu gumenu loptu i pruža mališanu. On sav srećan počinje da se igra. Sreća je da će tako, bar na kratko, zaboraviti da je gladan. Verovatno je da će i slepi svirač u gradskom prevozu jutros zaraditi koji dinar milostinje od putnika kojima je još uvek srce, a ne kamen u grudima, a deklaracija o ljudskim pravima još uvek nepročitano štivo. Šta će im ta gomila fraza o tome kako bi bilo kad bi bilo? Dovoljno je da smo ljudi jedni prema drugima i Dan ljudskih prava nam može biti bukvalno svaki koji živimo. Ja o tome često razmišljam čineći sitna dela čovekoljublja za koja niko ne zna. I ne treba.

Dobro jutro!

(Foto: pixabay.commohamed_hassan, ilustracija)

O darkok

Za neke: novinar Za druge: radio-voditelj Za treće: priređivač knjiga Za četvrte: "Onaj... ma onaj" Za pete, šeste i sedme: komšija Za jednu novinarku: "Čovek koga je preporučio Milan Jeličić" Za kelnera Miću: Hoćemo li i danas duplu, slađu kaficu? Za malog Nešu: "Moj prvi deda Mraz" Za one koji traže njegove izjave: "stručnjak za marketing" Za prijatelje: Dača Za druge prijatelje: Dačo, kako si? Šta radiš? Je l` znaš zašto te u stvari zovem - potreban si mi nešto... Za pse lutalice: Ej, evo ga onaj što pada na mahanje repom Za one koji veruju: Čovek koji je organizovao seminar za putovanje kroz vreme koji se održava juče Za prodavce visećih mostova po kućama: Klijent koji voli ljubičasto-bele mostove Za pristalice reinkarnacije: Bivši zec iz Portugalije, zatim "Napuljski kantoprevrtač" (pseća rasa), potom drvoseča u Sibiru, pa švalja u Češkoj, pa trgovac u Barseloni, a budući humanoid 3M - klasa 2. Za estete: Osoba koja proučava veštinu namigivanja Mesecu Za duhovite: Osoba koja proučava delimično pusta ostrva i Oblake u bermudama Za tebe: (upiši ono što osećaš i misliš)
Ovaj unos je objavljen pod 05 Emisije na Radio Beogradu 202, Ustanak i označen sa , , , , , , , , , , . Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s